1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptissä vakoilusta epäilty joutsen olikin ranskalainen kattohaikara

Lintu odottaa vapautuslupaa. Egyptiläisten mukaan linnun seurantalaite oli ranskalaistutkijoiden kiinnittämä. Se ei kuitenkaan enää toiminut.

Egyptissä vakoilusta epäilty lintu on edelleen vangittuna. Viranomaisten mukaan heidän on saatava lupa syyttäjältä, ennen kuin lintu voidaan vapauttaa. Asiantuntijat totesivat jo, ettei lintu kantanut räjähdettä eikä vakoilulaitetta, toisin kuin linnun viranomaisille toimittanut mies epäili.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että kyseessä on lintu, johon ranskalaiset tutkijat olivat kiinnittäneet seurantalaitteen, jonka avulla tutkitaan muuttolintuja. Laite tosin on lakannut toimimasta linnun poistuttua Ranskasta, egyptiläiset lähteet kertovat. He kutsuvat lintua joutseneksi, mutta esimerkiksi uutistoimisto AP:n saamien kuvien perusteella kyseessä on kattohaikara.

Egyptissä syrjäytettiin heinäkuun alussa vaaleilla valittu presidentti Muhammad Mursi. Kaikenlaiset epäilykset ja salaliittokeskustelut vellovat niin ihmisten keskusteluissa kuin tiedotusvälineissäkin. Aiemmin tänää vuonna poliisille ilmoitettiin kyyhkystä, jonka epäiltiin kantaneen mikrofilmiä.

Aivan tuore asia eläimiin kohdistuvat epäilykset eivät ole. Esimerkiksi 2010 Egyptissä epäiltiin, että maan rannikolla tapahtuneet haiden hyökkäykset olisivat olleet Israelin juoni. Näin ei kuitenkaan ollut.

_Korjattu klo 17.15 Kyseessä on kattohaikara, ei kurki kuten jutussa aluksi väitettiin. _