Uhmakas Syyria sanoo torjuvansa hyökkäyksen - "Obama on hämmentynyt ja epäröi"

Presidentti Bashar al-Assad sanoi, että Yhdysvaltain hyökkäyssuunnitelmat eivät lannista Syyriaa "terroristien vastaisessa taistelussa". Syyrian varaulkoministeri puolestaan sanoi, että Obaman lauantainen lausunto paljasti hänen epäröintinsä.

Ulkomaat

Presidentti Bashar al-Assad sanoo, että Syyria kykenee torjumaan kaikki ulkoiset hyökkäykset. Assadin Iranin viranomaisille esittämä lausunto välitettiin valtiontelevisiossa sunnuntaina.

Assad sanoi lisäksi, että Yhdysvaltain hyökkäyssuunnitelmat eivät lannista Syyriaa "terroristien vastaisessa taistelussa". Syyria on viitannut terroristeilla Assadin hallintoa vastaan taisteleviin kapinallisiin.

- Amerikkalaiset uhkaukset hyökkäyksen käynnistämisestä Syyriaa vastaan eivät lannista Syyrian periaatteita tai sen taistelua terrorismia vastaan. Jotkut alueelliset valtiot ja länsimaat, aivan etupäässä Yhdysvallat, tukee tätä terrorismia, Assad sanoi valtiontelevision mukaan.

Syyrian varaulkoministeri Faisal Mukdad sanoi toimittajille Damaskoksessa, että Obaman lauantainen lausunto paljasti hänen epäröintinsä. Obama sanoi, että hakee Syyria-iskulle kongressin tuen ennen hyökkäystä.

- On selvää, että presidentti Barack Obaman eilisessä puheessa oli epäröinnin ja pettymyksen tunne. On myös selvää, että siinä oli myös hämmennyksen tunne, Mukdad arvioi.

Mukdadin mukaan Yhdysvaltain kongressin täytyy tehdä nyt viisas päätös äänestyksessään. Varaulkoministeri suomi myös Ranskaa. Ranskan hallitus on Mukdadin mukaan vastuuton kansalaisiaan kohtaan ja huijaa heitä Syyriaa vastaan.

- Syyriassa on vastuullinen hallitus mutta Pariisissa ei ole, Mukdad sanoi.

Syyrian virallinen sanomalehti al-Thawra puolestaan riemuitsi historiallisesta vetäytymisestä etusivullaan sunnuntaina.

- Obama ilmoitti eilen - - historiallisesta Amerikan vetäytymisestä, pääkirjoituksessa kirjoitettiin.

Obaman ilmoitus tuli yllätyksenä, sillä ennen puhetta Yhdysvaltain sotalaivat olivat jo asettautuneet hyökkäysasemiin Välimerellä ja iskun arvioitiin tulevan minä hetkenä hyvänsä.

Lähteet: Reuters, AFP