Kerry: Syyrian kaasuiskuissa käytettiin sariinia

Yhdysvaltain ulkoministeri vetoaa maan saamien hius- ja verinäytteiden todistavan, että Syyriassa on käytetty sariinia. YK:n tarkastajaryhmän tutkimustuloksia Damaskoksen kaasuiskuista odotetaan lähiviikkoina.

Ulkomaat
Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry puhuu Syyrian tilanteesta Washington D.C.:ssä.
Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry puhui Syyrian tilanteesta Washington D.C.:ssä 30. elokuuta.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloilla on todisteita siitä, että Damaskoksen kaasuiskussa on käytetty sariinia, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry. Hänen mukaansa hius- ja verinäytteet todistavat kaasun käytön. Yhdysvallat on saanut näytteitä hätätyöntekijöiltä, jotka olivat paikalla 21. elokuuta tehtyjen Damaskoksen kaasuiskujen jälkeen. Niissä kuoli yli 1 400 ihmistä. Yhdysvallat syyttää teosta Syyrian hallitusta.

Sariini vaikuttaa hermojärjestelmään, sille altistumisesta seuraa muun muassa kouristuksia.

YK:n tarkastajaryhmä lähti Syyriasta eilen lauantaina. Sen odotetaan kertovan kaasunäytetutkimuksiensa tuloksista kolmen viikon kuluttua.

Kerry on kehottanut kongressia puoltamaan Syyriaan suunniteltua sotilaallista iskua. Presidentti Barack Obama päätti eilen lauantaina, että mahdollinen isku menee kongressin käsittelyyn. Kongressi palaa istuntoihin 9. syyskuuta. Ranska odottaa Yhdysvaltain päätöstä. Se on korostanut, että mahdolliseen iskuun tarvitaan liittouma.

Syyrian kansannousu alkoi maaliskuussa 2011. Aktivistilähteiden mukaan sisällissodaksi kiristyneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut jo 110 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP