1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranilainen uutistoimisto korjasi entisen presidentin lausuntoa kemiallisista aseista

Entisen presidentin Akbar Hashemi Rafsanjanin kerrottiin aiemmassa uutisessa sanoneen, että Syyrian hallitus on tehnyt kaasuiskun omia kansalaisiaan vastaan. Myöhemmässä uutisversiossa lausuntoa oli muutettu.

Akbar Hashemi Rafsanjani ilmoittautumassa ehdokkaaksi Teheranissa 11. toukokuuta 2013. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin puolivirallinen uutistoimisto ILNA on muuttanut entisen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjanin lausuntoa kemiallisten aseiden iskusta. Uutisen välitti uutistoimisto Reuters. Ensimmäisessä uutisessa kerrottiin Rafsanjanin sanoneen, että Syyrian hallitus on tehnyt kemiallisten aseiden hyökkäyksen omia kansalaisiaan vastaan.

- Nämä ihmiset ovat joutuneet oman hallituksensa tekemien kemiallisten aseiden iskujen kohteiksi ja nyt heidän täytyy odottaa myös ulkomaalaisten hyökkäystä, Rafsanjani sanoi ILNA:n ensimmäisen version mukaan.

Toisessa uutisessa lausunto oli kuitenkin muuttunut:

- Toisaalta Syyrian kansa on joutunut kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi, ja nyt heidän täytyy odottaa myös ulkomaalaisten hyökkäystä.

Reuters huomauttaa, että seuraavan uutisversion sävy oli muuttunut rajusti ensimmäiseen verrattuna. Aiempi lausunto oli erittäin poikkeava Iranin muuhun johtoon verrattuna.

- Syyrian kansa on kokenut niin paljon tuhoa näiden kahden vuoden aikana. Vankilat ovat täynnä, stadioneita on muutettu vankiloiksi, ja yli 100 000 on kuollut ja miljoona joutunut pakoon. Tämä kuvaa Syyrian ahdinkoa enemmän kuin koskaan, Rafsanjani sanoi lisäksi molempien uutisversioiden mukaan.

Rafsanjani toimi Iranin presidenttinä 1989 - 1997. Hänet tunnetaan maltillisemman suunnan kannattajana. Nykyisin hän toimii Iranin korkeimman johtajan, ajatollah Ali Khamenein neuvonantajien puheenjohtajana.

Juttua muokattu kello 22.50 uutistoimisto Reutersin muutosten mukaisesti.