Suomi yrittää murtautua etulinjaan digitaalisten palveluiden kehittäjänä

Kajaanin CSC Datakeskukseen perustettava avoimen lähdekoodin palvelunkehityslaboratorio on ainutlaatuinen askel digiteollisuudessa. Kehitystyöhön on tarkoitus kerätä erilaisia yhteisöjä, joiden innovaatiot päätyvät usean yrityksen käyttöön.

Kotimaa
CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Taito-supertietokone.
CSC:n Taito -supertietokone sijaitsee Kajaanissa.Hanne Kinnunen / Yle

Kajaaniin perustetaan digitaalisten palveluiden tutkimusta ja tuotekehitystä edistävä Palvelupaja FORGE (siirryt toiseen palveluun). Liikenne- ja viestintäministeriön 3,84 miljoonan euron rahoituksella Digile Oyn tavoitteena on nopeuttaa digitaalisten palveluiden liiketoiminnan kehittämistä Suomessa.

Rahoitus on kahdeksi vuodeksi ja vajaa puolet siitä käytetään investointeihin konesalin riittävän toimintakapasiteetin varmistamiseksi. Digipalveluita kehitetään kaikille avoimella yhteisöllä.

- Digilen tuotekehityksestä saama tieto tuodaan Kajaaniin hyödyttämään palvelukehitystä. Nyt ei tehdä salassa toisilta vaan yhdessä yhteiseen käyttöön, kertoo Digile Oy:n toimitusjohtaja Reijo Paajanen.

Digile Oy ja CSC Datakeskus Kajaani avaavat palvelupajan jo kuluvan vuoden puolella, ja täydellä teholla palvelukehityshankkeita tuetaan ensi keväästä alkaen.

Pioneerina koko maailmassa

Paajanen kertoo, että teknologia, internet ja digitaaliset palvelut kehittyvät kovaa vauhtia. Avoimen kehittämisen mahdollisuuksia ei silti maailmasta löydy.

- Jos tämä mahdollisuus käytetään viisaasti, saadaan Kajaaniin erilaisia tietovarantoja hoidettavaksi. Palvelupaja tarjoaa kokonaisvaltaisen tuen digitaalisen palvelun kehittämiseen alusta loppuun asti. Tämä bisnes voi olla isompi kuin Nokia oli, itsekin Nokialla töitä tehnyt Paajanen sanoo.

Tämä bisnes voi olla isompi kuin Nokia oli.

Reijo Paajanen

- Bisneslogiikka on digitaalimaailmassa erilainen kuin perinteisessä liiketoiminnassa eikä esimerkiksi tuotantomäärää tarvitse arvailla etukäteen. Palvelu voidaan julkaista koekäyttöön ennen kuin se on loppuun asti valmis. Valmis tuotekin saadaan julkaistua vaikka ympäri maailman yhtä aikaa, kuten pelialalla jo tehdään.

Paajanen korostaa nopeatahtisen toiminnan, tietotaidon hankkimisen ja yritysten ajatusmaailman edistymisen olevan onnistumisen ytimessä.

- Eduskunnassa ei olla ajantasalla, sen näkee budjettiriihen tuloksistakin - digitaalisista markkinoista ei siellä juuri puhuta, Paajanen arvioi.

Kainuun Etu paljon vartijana

Kainuun kuntien omistama maakunnallinen elinkeinotoiminnan kehittämisyhtiö Kainuun Etu on ollut valmistelemassa hanketta, ja hankkinut tietoa ja taitoa palvelupajan toimintaan.

- Olemme käyttäneet siihen paljon aikaa, ja jo saamamme tietopääoma on mahtava investointi. Nyt tarvitsemme yrityksiltäkin rohkeutta tulla uusien asioiden äärelle, suorien ulkomaisten investointien ja it-palveluiden johtaja Carl Wideman kertoo.

Nyt tarvitsemme yrityksiltäkin rohkeutta tulla uusien asioiden äärelle.

Carl Wideman

- Kun meillä on koneiden lisäksi tietoa, ovat bisnesmahdollisuudet täällä. Vastuullamme on jakaa tietoa.

- Meille on nyt annettu Ferrari ja tuloksia odotetaan. Kajaanissa on koneiden ja tietoliikenneyhteyksien infrastruktuuri sekä teknologia-alustat käytössä, ja nyt menemme mukaan tuottavaan bisnekseen, muotoilee digipalveluiden kehittämisen mahdollisuuksia Kainuun Edun toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Kainuun Etu Oy toimii Palvelupaja FORGEa rakennettaessa kumppanina, joka vastaa FORGEn asiakkaiden näkemien käyttötukipalveluiden kehittämisestä ja tuottamisesta.

Klo 23.09 korjaus: Poistettiin virheellinen tieto Digilen tuotekehitykseen käyttämästä euromäärästä, jota ei saatu enää myöhään sunnuntai-iltana tarkastettua.