HS: Tienkäyttömaksu korvaisi autoveron

Uudistusta pohtiva työryhmä ehdottaa autoveron poistoa. Tienkäyttömaksulla olisi kaksi eri suuruutta. Muutos laskisi autojen hintoja ja liikenteen hiilidioksidipäästöjä.

Kotimaa
Henkilön kädet ratilla.
Yle

Autoveron uudistusta miettivä työryhmä ehdottaa autoveron poistoa ja tienkäyttömaksun perimisen aloittamista, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Nykyiset auto- ja ajoneuvoverot ovat kiinteitä. Jos verotusta muutetaan, uusien autojen hinnat saattavat laskea keskimäärin jopa 7 000 euroa, lehti kirjoittaa.

Helsingin Sanomien mukaan liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä ehdottaa tuoreessa raportissaan, että autolla ajaminen maksaisi kuusi senttiä kilometriltä valtaosassa Suomea. Haja-asutusalueilla, jossa matkat ovat pitkiä, summa olisi kolme senttiä kilometriltä.

Työryhmä uumoilee, että autoilun hinnan noustessa joukkoliikenteen kysyntä kasvaisi jopa 40 prosenttia. Liikenteen hiilidioksidipäästöjen se laskee vähenevän viisi prosenttia vuodessa.

Työryhmä, jonka johtaja on Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, esittelee ehdotuksiaan tänään maanantaina auto- ja liikennealan ihmisille, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Ensimmäiset pilottihankkeet on tarkoitus aloittaa ensi vuoden alussa, lehti kertoo. Liikennettä seurattaisiin todennäköisesti satelliittipohjaisella järjestelmällä. Työryhmän raporttiin eivät sisälly pääkaupunkiseudun ruuhkamaksut. Tätä nykyä Suomi on yksi harvoista EU-maista, joissa tienkäyttömaksuja ei kerätä.