Miksi Juicen laulut uppoavat rovastiin? "Hän teki samaa kuin Jeesus ja Luther aikanaan"

Juankosken lauluntekijäkuuluisuus Juice Leskisen laulut ovat löytäneet tiensä kirkollisiin kuvioihin miehen syntymäpaikkakunnalla, mutta olisiko Juicen lauluista virsikirjaan, niin kuin on ehdotettu?

kulttuuri
Rovasti Hannu Komulainen ja lempilaulu Juice Leskiseltä: Anni Domini
Jouni Pilto / Yle

Juankoskelainen rovasti Hannu Komulainen on Juice Leskisen musiikin ystävä ja kuulisi Juankosken suuren miehen lauluja myös virsinä. Juicen tekstit ovat tasokkaita ja moni laulu on hengellisestä kantista katsoenkin mielenkiintoinen. Komulaisen suosikkilaulu on Anni Domini, jonka kertosäe kuuluu: "Vuodet kuin viini, Anni Domini".

Komulainen alkoi tutustua Leskisen musiikkiin vuosikymmeniä sitten, kun musiikki oli pinnalla ja perheen lapset kuuntelivat sitä.

- Ostettiin Lapin reissulle kasetti autoon. Sitä kun rupesi kuuntelemaan, niin huomasi että "tässähän on kerroksia niin mahottomasti" ja hyvvää musiikkia ja sanoja.

Leskinen kehitti tarinoita – niin teki Jeesuskin

Moni Leskisen sanoitus on Raamatun inspiroima. Leskinen noukki tarinan tai tapahtuman kirjasta, eläytyi siihen ja sijoitti tarinan usein nykyaikaan. Monesti lauluntekijä liittyy itse tarinaan. Tällainen tarinankerronta ei ole kirkon piirissä tavatonta, huomauttaa Komulainen.

- Jokainen saarnaaja tekee joka pyhä tätä samaa. Luther teki aikanaan samaa. Myös Jeesus otti vanhaa testamenttia ja sijoitti uuteen aikaan.

Leskisen lauluja virsikirjaan?

Juicen lauluja on ehdotettu virsikirjaan. Alkuvuodesta 2013 Portaanpään kristillisen opiston rehtori Petri Järveläinen ehdotti että Juice Leskisen lauluja pitäisi saada evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan lisävihkoon.

Leskisen lauluissa on kiinnostavuutta hengellisessä mielessä, mutta teologisessa mielessä lauluissa on myös ongelmia. Näin myös kappaleessa Virsi, joka muuten yltää lähimmäksi virsikirjan tyyliä rovasti Hannu Komulaisen mielestä.

- Siinä on koraalimainen sävel, mutta sanoissa annetaan liian iso valta ihmiselle. Ihminen kääntyy subjektiksi suhteessa jumalaan. Jumala ja saatana ovat ikään kuin taustavoimia ja ihminen vetelee naruista toisaalla. Sellainen tulkinta siitä helposti tulee.

Jos laulua muokattaisiin, pääsy virsikirjaan helpottuisi.

- Minä mielelläni muokkaisin sitä, mutta jos sitä muokkaa, se ei ole enää Juicea.

Rovasti uskoo, että vaatii vuosia, ennen kuin aika on kypsä Juicen lauluille päästä virsikirjaan.

- Virsikirjaan pääsy vaatii niin tiukan seulan, että en usko siihen tämän sukupolven aikana. Mutta jos kansakunnassa runojen tulkinta kehittyy, unohtuu persoona taka-alallle. Ei muisteta persoonan herättämiä ristiriitoja, ja silloin saattaa jossakin vaiheessa joku laulu tulla virsikirjaan, vaikka lisävihkoon.

Virsikirjaan pääsyyn vaaditaan, että laulussa toteutuu kirkon teologinen traditio ja että se voidaan tulkita vahvasti. Sen sijaan rippikoulunuorison veisukirjaan on helpompi pääsy.

- Juicen laulut voisivat olla erinomaisia nuorten veisuissa.

Millainen oli Juice hengellisesti?

Juankoskella järjestettiin elokuun puolivälissä hengellinen lauluilta, jossa pääosassa olivat Juice Leskisen kappaleet. Tapahtuman jälkeen lehtien palstoille tulleet nimettömät kommentit olivat kielteisiä. Vain yksi kommentti oli myönteinen, naurahtaa Hannu Kolehmainen.

Juicea on voitu pitää rienaajana ja ehkä pidetään vieläkin.

- Leskinen oli hengellisesti tyypillinen suomalainen. Hän oli niitä miehiä jotka eivät huutele uskostaan, mutta kunnioittavat.

Leskinen tiedosti, että hänen laulunsa ärsyttävät toisia kristittyjä. Leskinen vastasi kritiikkikiin kirjoittamalla laulun sanat "Pilkkaanko Jumalaa vai jumalankuvaa?" Hannu Komulainen löytää Leskisen lauluissa paljon ylistystä Jeesukselle.

- Hän on sijoittanut lauluihinsa erittäin paljon viitteitä siitä, minne päin hän kumartaa.

Komulaisen mukaan uskonto ja seksuaalisuus kulkevat Juicen lauluissa niin lähellä toisiaan, että joku voi tulkita lauluja uskonnollisiksi ja toinen rakkauslauluksi. Kristinuskossa olevaa häveliäisyyttä sananikkari puolestaan piti häiritsevänä.

- Kristityn elämän vaellus on hänen lauluissaan täysillä mukana. Hän kurottautuu sinne, minne silmä ei näe.