Korhonen naulaa Talvivaaran purkuputkisuunnitelmat

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja ei sulata Talvivaaran aikeita rakentaa jätevesiputkea Oulujärveen. Korhonen muistuttaa juovansa itse Oulussa järven vettä.

Talvivaara
Kansanedustaja Martti Korhonen (vas.)
Martti Korhonen.Yle

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Martti Korhonen arvostelee kovin sanoin Talvivaaran purkuputkisuunnitelmia Oulujärveen.

Korhosen mukaan kaivosyhtiön päästöt on saatava kuntoon muilla keinoin kuin laimentamalla niitä isompaan vesistöön.

- Kyllä se panee miettimään, että onko jollakin yrityksellä oikeus pilata tai pahimmillaan jopa tuhota meidän ympäristöä ja elinolosuhteita. Minusta siihen on hyvin yksiselitteinen vastaus: ei ole. Siitä syystä tämä lupaprosessi täytyy hoitaa nyt niin, että sellaista riskiä ei pääse tulemaan.

"Minä olen itse juomassa sitä vettä"

Vasemmistoliiton oululaisedustaja muistuttaa, että Oulujärvi on myös tärkeä juomaveden lähde. Oulussa lähes 150 000 ihmistä juo Oulujoesta otettua vettä.

Onhan se iso, mutta isojakin meriä on pilattu.

Martti Korhonen

Korhosella itsellään on mökki Oulujärven rannalla, mutta hän korostaa, että kyseessä ei ole ainoastaan ranta-asukkaan huoli.

- Minä olen itse juomassa sitä vettä. Ei tämä ole henkilökysymys. Me olemme nähneet, mitä muutamassa pikkujärvessä on tapahtunut ja nyt jos riskiä kasvatetaan suurempiin vesialueisiin, niin se ei voi olla se linja. Kyllä tällä teknologia- ja osaamistasolla vedet täytyy saada puhdistettua.

Oulujärvi on varsin matala

Oulujärven purkuputkea on perusteltu myös sillä, että Oulujärvi on pinta-alaltaan laaja ja purkuputken vedet sekoittuvat suureen vesimäärään. Korhonen ei tälle ajatukselle lämpene.

- Onhan se iso, mutta isojakin meriä on pilattu. Itämeri on tällä hetkellä maailman saasteisin meri. Oulujärvi on melko paljon pienempi kuin Itämeri, että kannattaa virkamiestenkin miettiä mikä on virkavastuu ja mikä on tulevaisuuden kuva, Korhonen linjaa.

Korhonen muistuttaa myös siitä, että vaikka Oulujärvi on pinta-alaltaan laaja, se on varsin matala.

Vastuu viranomaisilla

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja peräänkuuluttaa vastuuta nyt viranomaisilta.

- Käsittämätön ajattelutapa viranomaisilta, että lähdetään näin päin, eikä miettimään sitä miten saadaan prosessi hallintaan. Eihän se voi olla niin se ajatus, että laitetaan isompaan järveen ja homma on siinä. Virkamiehet toimivat virkavastuulla ja siihen kuuluu katsoa asioita kokonaisuuden näkökulmasta, eikä hakea helpointa tietä.

Talvivaara on suunnitellut rakentavansa jätevesien purkuputken ensi vuoden aikana joko Nuas- tai Oulujärveen. Molemmat järvet johtavat Oulujokeen, josta Oulu ottaa juomavetensä.