1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

R-kioskin kokoiset kivet toivat kunnalle lisälaskun

Kaivinkoneenkuljettajan mukaan Padasjoen putkilinjan kaivutöissä tuli vastaan "R-kioskin kokoisia" kiviä. Urakoitsija haki runsaiden kivien takia lisäkorvausta, josta syntyneen kiistan kunta hävisi.

Kotimaan uutiset

Padasjoen kunta on hävinnyt vesihuoltolinjan kaivu-uran lisätöistä syntyneen riidan Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Urakoitsija haki kunnalta yli 60 000 euron lisäkorvausta, koska vesihuoltolinjan maasto oli kivisempää kuin aluksi oli oletettu.

Kaivinkoneenkuljettaja kuvasi kiviä R-kioskin kokoisiksi, jotka jouduttiin ampumaan. Myös toinen kuski oli kuvannut maaperän laatua samoin. Louhinnassa mukana olleen panostajan mukaan maaperä oli ollut niin "järkyttävää", että oli vaikea sanoa oliko kyseessä moreeni vai kallio.

Padasjoen omissa maatutkimuksissa kalliota ei löytynyt eikä kunta ollut uskonut urakoitsijan esittämää kivimäärää.

Padasjoen edustajat olivat hyväksyneet marraskuussa 2011 sopimuksen lisälaskusta, mutta kunnan tekninen lautakunta ei. Myöhemmin kiistaa syntyi myös louhittujen kivien määrästä ja ajosta aallonmurtajalle Päijänteelle.

Käräjäoikeus katsoi, että marraskuisen neuvottelun sopimus sitoo Padasjoen kuntaa. Se joutuu maksamaan urakoitsijalle lisälaskun noin 62 000 euroa sekä oikeuskulut liki 18 000 euroa. Varsinaisen urakan hinta alussa oli runsaat 76 000 euroa.

Lue seuraavaksi