1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veripalvelu hoi - Kokkolassa riittää luovuttajia!

Ahkerat kokkolalaiset verenluovuttajat toivovat, että Veripalvelu kävisi paikkakunnalla nykyistä useammin. Kiinteän toimiston sulkeuduttua kesällä, verta on voinut luovuttaa keskimäärin kerran kuussa. Tavoitteena on tuplata luovutuskertojen määrä nykyisestä. Asialla on epävirallinen ryhmittymä Sataveriset.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Kun jokin instanssi karsii toimintojaan, suomalaiset jäävät usein vain ihmettelemään hiljaa.

Sataveriset eivät tee näin. He aikovat innostaa kokkolalaisia luovuttamaan verta, jotta kokkolalaisten anteliaisuus huomattaisiin Veripalvelun pisteessä Seinäjoella.

Veripalvelun mukaan jokaisena loppuvuoden luovutuspäivänä verenluovuttajia pitäisi Kokkolassa olla paikalla satakunta. Sellainen joukkovoima riittäisi kasvattamaan luovutuskertojen määrää.

– Tavoite on, että porukkaa sitoutuisi luovutukseen niin paljon, että Seinäjoelta liikkuva kalusto tulisi tänne Kokkolaan useamminkin kuin kolme kertaa loppuvuonna, haaveilee Jouko Salmijärvi, yksi Sataveristen aktiivijäsenistä.

Kilpaa luovuttamaan

Aktiivinen verenluovuttaja on siitä hyvä ihmislaji, että hän kilvoittelee hyvässä harrastuksessaan. Mitä useampia luovutuksia, sen parempi.

Tällaiselle ihmiselle kiinteän toimiston sulkeminen oli todella huono uutinen. Pelkona oli, että henkilökohtaiset luovutustavoitteet eivät täyttyisi. Jouko Salmijärvi rauhoittaa, että tavoitteet voi silti saavuttaa, mutta hiukan hitaammin kuin aiemmin.

Salmijärvi itse on saavuttanut yli 200 luovutuksen rajan. Mies innostui luovuttamaan armeijassa.

– Monelle luovuttaminen alkoi armeijasta. Meitä oli aikanaan sellainen työporukka, että kilpailimme luovutuksessa. Kilpailuhenki syntyi siitä, muistelee Salmijärvi. Hän on veren lisäksi luovuttanut myös luuydintä, kun oma veli tarvitsi sitä sairautensa hoitoon.

Kun Kokkolassa vielä oli kiinteä Veripalvelun toimisto, verenluovuttajia kävi 90-100 viikossa.

Loppuvuonna Kokkolassa on 2.9. lisäksi mahdollista luovuttaa verta Kaarlelan seurakuntakodilla 14.10. ja 12.11.

Pietarsaaressa verenluovutus on 5.9. torstaina. Pietarsaaressa liikkuva verenluovutuspiste vierailee kerran kuukaudessa.