Susipuhelin siirtyi nettiin

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on avannut maanantaina palvelun, joka näyttää lähes reaaliajassa seurattavien susien liikkeet kartalla. Internet-palvelu on auki ympäri vuorokauden. Palvelu jatkuu vuodenvaihteen yli metsästyskauden loppuun saakka.

Paikannus- ja navigointiteknologia
Riistakamerakuvaa sudesta.
Heimo Kauppinen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tehnyt karttapalvelun, joka korvaa perinteisen susipuhelimen. Kaikille avoimesta verkkopalvelusta voi tarkastella, missä pannoitetut sudet ovat olleet viimeisen paikannuksen mukaan.

Verkkopalvelulla vastataan susipuhelimen käyttäjien keskeisiin toiveisiin, sanoo tutkija Samuli Heikkinen.

- Palvelu jatkuu vuodenvaihteen yli metsästyskauden loppuun saakka, se on auki ympäri vuorokauden ja paikannustiedot päivittyvät neljä kertaa nopeammin kuin susipuhelimeen. Kyselimme viime kevään aikana palautetta susipuhelimesta ja sen palutteen perusteella palvelua on viritelty pystyyn.

Kaikkeen ei kutenkaan ole resursseja, sanoo Heikkinen.

- Toiveena oli, että karttapalvelun lisäksi löytyisi aina joku ihminen vastaamaan kysymyksiin. Siihen on sanottava, että ihan kaikkeen ei rahat riitä.

Tekniikka rajoittaa

Tavoitteena on, että kunkin suden paikannushavainnot päivittyvät palveluun seitsemän tunnin välein. Se edellyttää muun muassa, että GSM-verkko on riittävä, sanoo Heikkinen.

- Tämä edellyttää, että eläin on paikannushetkellä riittävän avoimessa maastossa, jossa paikannus onnistuu. Lisäksi eläimen tulee olla GSM-kuuluvuusalueella, jotta panta pystyy lähettämään paikannustiedot. Palvelu ilmoittaa, mikäli paikannus on yli kaksi viikkoa vanha. Tällainen tapaus näkyy nytkin kartalla tuolla Lapissa. Siellä kun tuo GSM-kenttä heikkenee nopesasti päätieltä poispäin lähdettäessä, sanoo Heikkinen.

Verkkopalvelu saatiin toimimaan hieman etuajassa, sanoo Heikkinen.

- Tavoite oli syyskuun puolenvälin jälkeen, mutta saatiin se kuitenkin jäniskauden alkuun toimimaan. Tiukalle meni, mutta toimii, iloitsee Heikkinen.

Verkkopalvelussa ei esitetä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan Suomi on jaettu 10 x 10 kilometrin ruutuihin. Palvelussa esitetään, missä ruudussa pannoitettu susi on ollut viimeisimmän paikannuksen mukaan. Palvelu toimii myös mobiililaitteilla.

Susipuhelinta ovat hyödyntäneet erityisesti koiran kanssa metsästävät syksyisin ja alkutalvesta vuosina 2004, 2005, 2011 ja 2012. Metsästäjät ovat voineet tiedustella puhelimesta, onko pannoitettu susi liikkunut hiljattain jahtialueella. Pannoituksista saatavaa seurantatietoa on käytetty hyväksi koiriin kohdistuneiden susivahinkojen vähentämiseksi.