1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylilääkäri Lauerma: Perhesurmaajat ovat yleensä sairaalloisen itsekeskeisiä narsisteja

Perhesurman ja murha-itsemurhan tekeminen on ihmisen täydellinen epäonnistuminen, sanoo kriminaalipsykiatrian asiantuntija Hannu Lauerma.

Hannu Lauerma Kuva: Yle

Suurin osa perhesurmien tekijöistä on narsistisia ja sairaalloisen itsekeskeisiä persoonallisuuksia, sanoo Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Tekijöiden motiivit ovat sairaalloisen itsekeskeisiä.

Perheensä tai puolisonsa surmaavan henkilön tunteet läheisiä kohtaan ovat omistavia, määräilynhaluisia ja tähtäävät hallintaan. Perheenjäsenillä sinänsä ei ole surmaajalle arvoa, vaan perhe on osoitus omasta osaamisesta tai asemasta.

- Normaali aito rakkaus perhettä kohtaan loistaa poissaolollaan, Lauerma sanoo.

Motiivit sairaan itsekeskeisiä

Perhesurmaajat ovat myös usein depressiivisiä. He eivät näe parisuhteen ongelmissa tai mahdollisessa erotilanteessa muuta ulospääsyä ja ajatus siitä, että muut perheenjäsenet jatkaisivat heistä riippumatta olemassaoloaan, on surmaajille sietämätön.

- Tekoon sekoittuu valealtruistisia (muka-epäitsekkäitä) motiiveja ja kuvitelmia, joiden mukaan muut joutuvat hätään ja häpeään, ja siksi heidän olemassaolonsa pitää lopettaa. Enemmän tekijöiden motiivit ovat kuitenkin sairaalloisen itsekeskeisiä.

Narsismi on persoonan kehityksen häiriö, jossa itsetunto on jo lapsuudessa häiriintynyt. Narsistisella henkilöllä kokemus itsestä muuttuu riippuvaiseksi persoonan ulkopuolisista asioista, kuten asemasta yhteiskunnassa.

Normaali aito rakkaus perhettä kohtaan loistaa poissaolollaan.

Narsistien lisäksi perhesurmia ja murha-itsemurhia tekevät myös psykoottiset henkilöt, jotka ovat niin syvässä depressiossa, että uskovat katastrofin odottavan perhettä tai koko maailmaa. Todellisuudentajunsa menettäneitä on perhesurmien tekijöissä Lauerman mukaan kuitenkin vähemmän kuin narsisteja.

Ihmisen täydellinen epäonnistuminen

Sairaalloisten narsistien kyky hakea apua on yleensä heikko, koska he kuvittelevat olevansa niin erityislaatuisen lahjakkaita, ettei kukaan tavallinen kuolevainen voi auttaa heitä.

- Parhaassa tapauksessa ihminen voi sitoutua psykoterapiaan, mutta sen pitää olla vahva ja kannatteleva, jotta se johtaisi hyvään lopputulokseen.

Lauerman mukaan paljon hyvää saataisiin aikaan, jos depressiota hoidettaisiin edes lääkkeillä. Suomessa depression lääkehoidon kehittyminen on jo vähentänyt itsemurhia.

Suurimman osan perhesurmista tekevät miehet. Tämä johtuu Lauerman mukaan siitä, että miehet ovat evoluutiotaustansa takia naisia väkivalta-alttiimpia ja valmiimpia käyttäytymään aggressiivisesti. Aggressiot myös ilmenevät naisilla ja miehillä eri tavoin, vaikka naiset ja miehet kokevat yhtä paljon aggressiivisia tunteita.

- Meillä on edelleen täysin luolaihmisen geenit. Tietty määrä ihmisten reagointitapoja on yhä hyvin primitiivisiä.

Lauerman mielestä murha-itsemurhaa kaameampaa ratkaisua ei ole.

- Se on monessa mielessä ihmisen täydellinen epäonnistuminen. Silti sekin on nähty, että surmaaja pitkällä työllä rakentaa elämänsä alkeet uudestaan.