Hyppää sisältöön

Kullervo siirtyy nykyaikaan Vanhassa Jukossa

Teatteri Vanha Juko herättää Kalevalaiseen tarustoon pohjautuvan Kullervon henkiin Lahdessa. Ohjaaja Lauri Maijalan mukaan kyse ei ole mistään Kännykkä-Kullervosta.

Kalevalaisista kansanrunoista tuttu Kullervo on karu ja synkkä tarina miehestä, joka ajautuu hirmuisiin veritekoihin kokien traagisen kohtalon. Teatteri Vanhan Jukon Kullervo läjäyttää tuon saman katsojien silmille, mutta ilman yletöntä ahdistusta vakuuttaa näytelmän ohjaaja-käsikirjoittaja Lauri Maijala.

- Aleksis Kiven alkuperäisteos on synkkä kuin mikä, mutta juuri se synkkyys on se, mikä meitä on alkanut naurattaa. Meidän Kullervo on läpikotaisin koominen, Maijala toteaa.

Maijala kertoo, että Jukon kunnioittaa alkuperäisteosta.

Aleksis Kiven alkuperäisteos on synkkä kuin mikä, mutta juuri se synkkyys on se, mikä meitä on alkanut naurattaa.

ohjaaja Lauri Maijala

- Lähtötilanteessa teksti oli sataprosenttisesti Aleksis Kiveä. Työryhmän kanssa työskennellessämme Kiven osuus vähentyi noin viitenkymmenen prosenttiin, ja otimme sen omaksemme. Kyllä sen Kiven sieltä kuitenkin tunnistaa. Mielestäni aika kauniisti sitä Kiveä kiilloittelemme.

Ohjaaja Maijalan mukaan vaikeille asioille pitää nauraa aika ajoin.

- Näitä asioita pitää käsitellä niin, että pohjavire on koominen. Ei näitä kauheita asioita muuten kestä. En mä ainakaan kestä, Maijala pohtii.

Kullervon pahuus puhutteli

Aleksis Kiven Kullervo kiinnitti käsikirjoittaja-ohjaaja Maijalan huomion, koska tarina oli niin ylettömän traaginen. Kullervon tarinassa kaikki ovat ilkeitä ja vannovat kostoa. Maijalan mukaan myös  yhteiskunta pursuaa samansuuntaista suurta ahdistusta.

- Moniin asioihin liittyy nykyään sellaista mieletöntä angstia. Kutsumme ikään kuin pahan sisään. Tässä näytelmässä on vähän samaa. Perheen kauan kadoksissa ollut Kullervo poika palaa kotiin. Perhe päästää hänet iloiten sisään, vaikka kaikki näkevät pojassa olevan jotain todella pahasti vialla, ohjaaja-käsikirjoittaja Maijala toteaa.

Tämä on hieno kulttuurien yhteentörmäys hellässä mielessä.

Lauri Maijala

Kullervo on kolmen ammattiteatterin yhteistyötä

Teatteri Vanhassa Jukossa esitettävä Kullervo on osa suomalais-virolaista yhteistyöhanketta, jossa valmistetaan kolme eri esitystä kolmeen eri teatteriin. Kolmen teatterin näyttelijätkin sekoitetaan niin, että Lahden Kullervossakin on mukana näyttelijöitä oman kaartin lisäksi tamperelaisesta Teatteri Telakasta ja virolaisesta Rakveren kaupunginteatterista.

- Rakveresta Kullervoon tuli paikallinen tähti Erni Kask, joka Jukon näytelmässä näyttelee Kullervoa muistuttavaa miestä. Tämä on hieno kulttuurien yhteentörmäys hellässä mielessä, Maijala kertoo.

.
.