Lapin kamariorkesterille mainetta maailmalta

Lapin kamariorkesteri on tehnyt kansainvälisen läpimurtonsa. Maailman tunnetuin klassisen musiikin lehti Gramophone nosti orkesterin levyn ehdokkaaksi kisassa, jota pidetään klassisen musiikin Oscar-kilpailuna. Lehden kriitikko ylistää levyä yhdeksi maailman parhaista tänä vuonna julkaistuista.

kulttuuri
John Storgårds Korundin ovella
Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds toteaa, että töitä on tehty ja tehdään jatkossakin, jotta saavutettu taso säilyy.

Maailman arvostetuin klassisen musiikin aikakauslehti, brittiläinen Gramophone on jakanut vuoden 2013 Gramophone Award -palkiinnot. Lapin kamariorkesterin Vang Holmboe –levy oli ehdokkaana ’Orchestral’ -sarjassa.

Lapin kamariorkesterin levy kilpaili kovassa seurassa, voiton sarjassa vei BBC:n sinfoniaorkesteri ja Jiri Belohlavek.

- Tärkeintä on tuo ehdokkuus. Voitolla ei ole merkitystä. Tämä on tuonut orkesterin niidenkin tietoisuuteen, jotka vielä eivät sen olemassaolosta tienneet. Orkesteri on nyt tehnyt kansainvälisen läpimurtonsa, Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds sanoo.

Gramophone-lehden kriitikko Guy Richars kehuu Lapin kamariorkesterin Holmboe-levytystä muun muassa loistavasta esityksestä, upeasta äänimaailmasta ja hehkuttaa, että levy on yksi tämän vuoden parhaista levytyksistä.

Levytys on tehty tanskalaiselle Dacapo-levy-yhtiölle Rovaniemen kirkossa. Levy sisältää tanskalaisen säveltäjän kolme kamarisinfoniaa maailman ensilevytyksinä. Kamarisinfoniat johtaa John Storgårds

Vierailut Färsaarille, Tanskaan ja Algeriaan

Lapin kamariorkesteri on tähän asti konsertoinut kotimaassa ja pohjoismaissa mutta syksyllä alkaa laajempi maailmanvalloitus. Lapin kamariorkesteri lähtee konsertoimaan syyskuussa Färsaarille, Tanskaan, Algeriaan ja Saksaan.

Färsaarien kutsu liittyy färsaarelaisen säveltäjän Sunleif Rasmussenin musiikista koostuvan levyn julkistamiseen. Algerian pääkaupunkiin Algeriin orkesteri on kutsuttu kansainvälisille festivaaleille. Saksassa orkesterin jousikokoonpano esiintyy Kasselissa, Rovaniemen ystävyyskaupungissa.

Kotimaassakin kiitosta ja kunniaa

Lapin kamariorkesteri saa kehuja myös kotimaassa. Rondo Classic-lehti nostaa Radion sinfoniaorkesterin ja Lapin kamariorkesterin kärkeen orkesterien ohjelmistojen ja toiminnan laatuvertaoilussa. Lapin kamariorkesteria kiitetään seikkailunhaluisuudesta: Suomen ensiesitysten ja täysin uusien säveltäjänimien määrä on ennätyksellinen, lehden jutussa todetaan.

- Kiitos tästä menee myös lappilaiselle yleisölle. Olen saanut toteuttaa aika erikoista linjaani. Monenlaista palautetta tulee, mutta yleisö on luottanut linjaani, John Storgårds sanoo.