Autojen seurantalaitteiden kokeilu alkanee vuodenvaihteessa

Teknisiä vaihtoehtoja on toistaiseksi useita. Työryhmä joutuu miettimään, miten tiemaksujärjestelmästä saataisiin oikeudenmukainen eri-ikäisille autoille.

Kotimaa

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan parhaillaan tienkäyttömaksujen pohjana toimivien järjestelmien kokeilun aloittamista. Kyse on autoihin asennettavista laitteista, joilla voidaan seurata ajoneuvojen liikkeitä.

- Tiemaksukokeilua halutaan pilotoida jollakin alueella, ja asian valmistelu on meneillään. Todennäköisesti kokeilu saadaan käyntiin vuodenvaihteen tienoilla, sanoo hallitusneuvos Mikael Nyberg liikennealan strategiaryhmästä.

Vielä ei ole päätetty, millä alueella ja kuinka laajalti kokeilu toteutetaan. Myös tekniset vaihtoehdot ovat yhä auki.

Samalla työryhmä joutuu puntaroimaan, miten järjestelmästä saataisiin oikeudenmukainen uusien ja vanhojen autojen kesken.

- Vanhoista autoista on vero maksettu jo ostovaiheessa. Olisiko kuitenkaan verotuksellisesti reilua, että seurantalaite asennettaisiin vain uusiin autoihin? Tässä olisi muun muassa sellainen varjopuoli, että seurantalaitteettomat vanhat autot kulutettaisiin nykytilanteeseen verrattuna todella loppuun ennen uuteen vaihtamista, Nyberg kuvailee.

Ratkaisematta on sekin, millä tavalla tienkäyttömaksu käytännössä autoilijoilta perittäisiin. Vielä on selvittämättä, perittäisiinkö toteutuneeseen ajoon perustuva maksu kotiin lähetettävällä laskulla vai esimerkiksi tuloverotuksen yhteydessä.

Tienkäyttömaksuja pohtiva työryhmä jättää raporttinsa liikenneministeri Merja Kyllöselle (vas.) 16. joulukuuta.

Lähteet: Yle Uutiset