Hanna on harvinainen kylähoitaja

Korpilahden Tikkalan kylälle kokeeksi palkattu lähihoitaja mittaa kotona verenpaineet ja paastosokerit. Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys sai viiden viikon kokeiluun Sitralta tukea.

Kotimaa
Tikkalan kylähoitaja Hanna Tiihonen mittaa Leea Pienimäen verensokeria, vieressä seuraa Seppo Pienimäki.
Yle / Jarkko Riikonen

Ensi viikosta alkaen lähihoitaja Hanna Tiihonen hyppää useita kertoja päivässä autoon. Tiihosen tehtävänä on tarjota kyläläisten tarvitsemia terveyspalveluja jokaisen omassa kodissa.

Viisi viikkoa kestävä kokeilu koskettaa koko kylää, kaikenikäisiä. Tiihonen voi yhtä hyvin katsoa pieniin korviin kuin poistaa tikit tai mitata ikääntyvän verenpaineen. Hän auttaa lomakkeiden täyttämisessä, apteekkiasioissa - ja missä nyt häntä ikinä tarvitaan.

- Jos joku haluaa, että ensin keitetään riisipuuro ja sitten rasvataan jalat, niin sekin onnistuu. Minulle tärkeintä, että hoito on kiireetöntä. Seuraava potilas ei odota oven takana viidentoista minuutin päästä, Hanna Tiihonen sanoo.

Tarkoituksena on, että kylähoitaja voi tarvittaessa pitää myös vastaanottoa Tikkalan koulun terveydenhoitajan huoneessa.

Parempi kuin klinikka-auto

Pienimäen pariskunta Leea ja Seppo ovat kokeilusta mielissään.

- Puhuin jo kymmenen vuotta sitten klinikka-autosta, joka kävisi kylillä. Olen kuullut, että sellaisiakin on, mutta meidän kannalta on vielä parempi, että meillä on oman kylän Hanna, Leea Pienimäki sanoo.

Pariskunta aikoo käyttää paitsi kylähoitajan palveluja myös samaan kokeiluun kuuluvan kyläavustajan apua.

- Siivousta ja pihatöitä. Ainakin piha pitäisi saada kohta talvikuntoon. Minusta on paljon, että on päästy edes kokeiluun mukaan, Seppo Pienimäki huomauttaa.

Tikkalasta on Jyväskylään matkaa 25 kilometriä. Seppo Pienimäki kokee, että pienenkin asian hoitaminen kaupungissa ahmaisee valtaosan päivästä.

- Seniorijoukolle oman kylän apu on iso asia asia, koska ei autolla ajaminen ole enää niin mukavaa. On hyvä, että jokainen saa asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään, hän toteaa.

Kokeilu rivakasti käyntiin

Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ry polkaisi kokeilun käyntiin nopeasti. LähiApu-kokeilu on osa Resurssiviisaus-hanketta ja sen rahoittaa Sitra.

- Ensimmäinen tilaisuus pidettiin heinäkuun lopulla ja ensi viikolla kokeilu jo käynnistyy, yhdistyksen puheenjohtaja Paula Määttä iloitsee.

Tikkalassa on jo vuosikymmenen kokemus kyläpiiasta, nyt alkavalla kokeilulla ideaa on tarkoitus jalostaa eteenpäin.

- Teemme kokeilussa etsivää työtä. Haluamme saada kaiken avuntarpeen ilmi. Julkinen palvelu ei pysty kuitenkaan auttamaan kaikkia ihmisiä, niin me kolmannen sektorin toimijoina tuomme omat ratkaisumme ja omat mallimme, mutta toivomme siihen myös julkista tukea, Määttä toteaa.

Jatkoa toivotaan jo ennen alkua

Pitkään työtä SPR:n palveluksessa tehnyt Hanna Tiihonen on viittä vaille valmis sairaanhoitaja. Myös hän jatkaisi kokeilun jälkeen mielellään työtä omalla kylällä.

- Olin jo muutenkin ajatellut, että olisin aloittanut kylällä kotisairaanhoitajna, hän sanoo.

Kyläläiset toivovat kokeilulle jatkoa - jo ennen kuin se on edes virallisesti alkanut. Sama toive on myös Tiihosella.

- Kylä on eläväinen, täällä on posti, kauppa, koulu ja päiväkoti. Hoitajan panos ei kylän arkeen varmaan pahaa tee, hän sanoo.