1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulujen homekorjauksiin ei riitä rahaa Espoossa

Espoon Viherlaakson koulusta on jouduttu siirtämään oppilaita väliaikaistiloihin sisäilmaongelmien takia. Koulurakennusten kunnosta vastaavan Tilakeskuksen mukaan sillä ei ole resursseja eikä rahaa koulujen asianmukaiseen kunnostamiseen.

Viherlaakso, Espoo
Homekorjausta Viherlaakson koulussa.
Yle

Koulujen sisäilmaongelmat eivät ole uusi asia Espoossa.

Esimerkiksi Viherlaakson koulussa sisäilmaongelmat ovat olleet terveydellinen riesa jo pitkään.

- Koulussa on ilmennyt hyvin monenlaisia terveydellisiä ongelmia jo usean vuoden ajan ja nyt tämän syksyn aikana oireet ovat räjähtäneet käsiin, sanoo Viherlaakson koulun rehtori Kirsti Kupiainen.

Yli sata oppilasta oirehtii

Koulun opettajista lähes puolet on joutunut olemaan yhteydessä työterveydenhuoltoon sisäilmaan liittyvien oireiden takia ja oppilaista noin 120 on ollut yhteydessä saman asian takia kouluterveydenhoitajaan.

- Oppilailla on ollut muun muassa päänsärkyä ja silmien kirvelyä. Mulla on nyt ollut poskiontelon tulehdus ja keuhkoputken tulehdus päänsäryn lisäksi, kertoo 9 E -luokan oppilas Sofia Kurki.

Luokkia käyttökieltoon

Koulun luokkahuoneista 13 on jouduttu laittamaan käyttökieltoon. Korvaavat opetustilat on järjestetty lähikouluihin.

Viherlaakson koulun vuotavaa kattoa remontoidaan parhaillaan, mutta rehtori ei usko pelkän kattoremontin auttavan.

- Nyt korjataan vaan vesikattoa, mutta varmasti sisärakenteissakin on erilaista kosteusvaurioon liittyvää mikrobikasvustoa, voisin kuvitella, sanoo rehtori Kirsti Kupiainen.

Tilakeskus tuntee ongelman

Espoon koulurakennusten kunnosta vastaavassa Tilakeskuksessa sisäilmaogelmat tunnetaan.

- Sisäilmaongelmia on kouluissa ja vuosittain niitä ilmenee uusia. Oireiluilmoitukset tulevat meille tänne Tilakeskusliikelaitokseen, joten kyllä tunnemme ongelman, sanoo rakennusinsinööri Vesa Pyy.

Tilakeskus tekee vuosittain muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa erilaisia kosteuteen liittyviä korjauksia vajaalla kolmella miljoonalla eurolla. Sama summa on varattu myös peruskorjauksiin.

- Peruskorjauksia voidaan tehdä vain tietty määrä vuodessa ja samoin vuosikorjauksia. Valitettavasti resurssit eivät vaan riitä siihen tarvittavaan määrään. Kysymys on viime kädessä rahasta ja resursseista, sanoo rakenneinsinööri Vesa Pyy Espoon Tilakeskuksesta.

Lue seuraavaksi