Kyselyt ennakoivat Norjan porvaririntaman voittoa ensi viikon vaaleissa

Työväenpuolue ja oikeistolainen Høyre ovat kyselyissä tasavahvat, mutta populistinen edistyspuolue ja pienpuolueet painavat vaakaa porvaririntaman eduksi.

Norjan suurimmat puolueen käyvät ensi maanantain suurkäräjävaaleihin lähes rinta rinnan, kertovat tuoreet mielipidekyselyt. Hallitsevalla työväenpuolueella on Verdens Gang -lehden kyselyssä 28,9 prosentin kannatus ja oikeistolaisella Høyrella 27,9 prosenttia. 

Tilanne on ollut koko vaalikampanjan ajan harvinaisen vakaa, sanoo Knut Weberg kyselyn tehneestä Infact-yhtiöstä. Arvio pitää paikkansa myös työväenpuoluetta ja Høyreä pienempien puolueiden suhteen.

Roimaa tappiota povataan vain siirtolaisvastaiselle edistyspuolueelle, joka on saanut kaksi suurta voittoa ja viime vaaleissa nousi Norjan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Suurkäräjäpaikkoina kysely merkitsee 51:tä työväenpuolueelle ja 49:ää Høyrelle. Porvaririntamalle on kuitenkin luvassa enemmistö eli 98 paikkaa 169:stä.

TV2-tv-kanavan kyselyssä porvaririntaman enemmistö on VG:n kyselyä pienempi, 95 paikkaa, mutta silti selvästi riittävä työväenpuolueen ja sen liittolaisten – sosialistisen Venstren ja keskustapuolueen – syrjäyttämiseen hallitusvastuusta. Oikeiston hallitusneuvotteluista kuitenkin povataan kovaa keskinäistä kädenvääntöä.