Löytö jäätikön alta: Villapaita oli muotia Norjassa jo rautakaudella

Vuorilta löydetty paita oli jollakulla ahkerassa käytössä 1 700 vuotta sitten. Tekijä oli taitava, sanovat tutkijat.

kulttuuri

Norjan vuorilta Lendreenistä on löydetty hyväkuntoinen villasta kudottu paita. Se ei unohtunut jäätikölle keneltäkään tämän kesän retkeilijältä, vaan vihertävänruskea paita on radiohiiliajoituksen mukaan peräisin vuosilta 230–390.

Sulavan jäätikön alta mytyssä paljastunut löytö on kerrassaan ainutlaatuinen, sanoo Trondheimin teknillisen korkeakoulun professori Lise Bender Jørgensen. Yhtä vanhat kokonaiset vaatelöydöt Euroopasta voidaan hänen mukaansa laskea yhden käden sormilla.

Paita on rautakauden kangaspuissa kudottua toimikas- eli twillikangasta, jossa loimi ja kude muodostavat vinosti juovikkaan pinnan. Materiaali on osittain lampaan ja osittain karitsan villaa.

Tutkijoiden mukaan kutoja on valinnut kankaat taitavasti niiden erilaisten ominaisuuksien ja värien perusteella. Niinpä tuloksessa vaihtelevat säännöllisesti vaaleat ja tummat sävyt.

Sama muoti Saksassakin

Paita oli selvästi ollut ahkerassa käytössä, ja sitä oli paikattu pariin kertaan. Parsinlangan perusteella tutkijat pitävät mahdollisena, että paita oli alkujaan hihaton ja hihat lisättiin vasta toisella paikkuukerralla.

Tunikamallinen paita oli sopiva noin 175-senttiselle hoikalle miehelle. Hän lienee ollut peuranmetsästäjä. Ehkä hänet yllätti sumu tai lumi, eikä hän päässyt palaamaan leiripaikalleen, tutkijat arvelevat.

Malli taisi olla oivallinen, sillä toisen paitalöydön perusteella samaa muotia noudatettiin laajalti: nykyisen Saksan alueelta Schleswig-Holsteinista löytyi 150 vuotta sitten suosta vastaava villapaita ensimmäisen vuosituhannen alusta.

Professori Marianne Vedeler Oslon yliopistosta kertoo, että ilmastonmuutoksen aiheuttama jäätiköiden sulaminen tuo Norjassa joka vuosi esille satoja muinaisesineitä. Jäästä on paljastunut palasia muistakin vaatteista kuin Lendreenin villapaita, kaikkiaan viitisenkymmentä.

Paitalöydöstä kertovat tutkimus on julkaistu Antiquity (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, ja siitä kertoo myös Discovery (siirryt toiseen palveluun)-verkkolehti.