Silminnäkijän homokysely kummeksuttaa - "Tarkoituksella provokatiivinen"

Ohjelman tekemä nettikysely on "osunut kohteeseen", kun se on herättänyt vahvoja tunnereaktioita, arvioi ohjelman tuottaja Hannele Valkeeniemi.

Ylen Silminnäkijä-ohjelmaa varten tehty kysely on herättänyt kiivasta keskustelua. Juttu on otsikoitu Saako lapsesi opettaja olla homo?

Kyselyä on moitittu asenteellisuudesta ja arvostelijoiden mielestä se on eettisesti arveluttava ja sopimaton.

Silminnäkijän tuottajan Hannele Valkeeniemen mukaan kysely on tarkoituksella provokatiivinen.

- Kyselyn tarkoituksena on panna ihmiset kohtaamaan omat asenteensa ja pohtimaan niitä, hän sanoo.

Kysely liittyy tulevana torstaina TV1:ssä nähtävään Silminnäkijä-ohjelmaan, jossa käsitellään homovastaisia asenteita. Tiistaina Ylen Suora linjassa avataan keskustelu aiheesta.

- Tämä on kahvipöytäkeskustelujen kysymys, tällaisia ihmiset kysyvät toisiltaan.

"Kyselystä raivostuminen kuvastaa asian tärkeyttä"

Valkeeniemen mukaan tv-ohjelmaa tehdessä kävi ilmi, että Suomessa on edelleen useita tehtäviä ja ammatteja, joissa on muita aloja vaikeampaa olla oma itsensä.Kyselyyn on valittu juuri näitä ammatteja, kuten poliisi, opettaja ja huippu-urheilija.

Kyselyn herättämät reaktiot osoittavat Valkeeniemen mukaan yhteiskunnan jakautumisen kahtia. Perinteisiä perhearvoja kannattavien mielestä koko aiheesta ei pitäisi keskustella. Suvaitsevana itseään pitävien mielestä kyselyn näkökulma on vanhanaikainen ja leimaava.

Kysely on "osunut kohteeseen", kun se on herättänyt vahvoja tunnereaktioita, Valkeeniemi pohtii.

- Kyselyyn saadut vastaukset eivät ole niin oleellisia kuin se, että ihmiset on pantu ajattelemaan. Jos he raivostuvat kyselystä, se kuvastaa sitä, että tämä on tärkeä asia.

Valkeeniemen mukaan seuraava kysymys on, miksi aihe suututtaa tai raivostuttaa. Hänen mielestään keskustelua homovastaisista asenteista ei pidä jättää käymättä siksi, että joku pahoittaa siitä mielensä.