1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Viro puolitti taloutensa kasvuluvun

Kotimaisen kysynnän ja investointien hiipuminen painoi hallituksen kasvuodotukset puoleentoista prosenttiin.

Viron valtiovarainministeriö on puolittanut ennusteensa tämän vuoden talouskasvusta. Ensi vuoden budjetti laaditaan maanantaina julkistettujen ennusteiden pohjalle.

Keväällä ennustetun kolmen prosentin sijaan tämänvuotisen kasvun odotetaan jäävän puoleentoista prosenttiin, koska kotimainen kysyntä ja investoinnit jäivät vuoden kahdella ensimmäisellä neljänneksellä odotettua heikommiksi.

Viron keskuspankin ekonomistin Kaspar Ojan mukaan osasyy ennusteen pienentämiseen on myös se, että kauppa pääkauppakumppaneiden Suomen, Ruotsin ja Venäjän kanssa on edennyt vaisusti.

Keskuspankin kasvuennuste tälle vuodelle on kaksi prosenttia. Viime vuonna Viron bruttokansantuote vankkeni 3,2 prosenttia ja toissa vuonna, jolloin Viro liittyi euroalueeseen, kasvuksi kirjattiin 8,3 prosenttia.

Pankkien ennusteet samaa luokkaa kuin hallituksella

Ensi vuoden ennusteen valtiovarainministeriö pitää ennallaan eli 3,6 prosentissa. Alamäki jäi alkuvuoteen; nyt ollaan jo menossa parempaan suuntaan, sanoo valtiovarainministeri Jürgen Ligi Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa.

Inflaation ministeriö ennustaa putoavan tänä vuonna 3,2 prosenttiin viime vuoden 3,9 prosentista. Ensi vuodelle ennuste on 2,7 prosenttia. Palkkojen arvioidaan nousevan tänä vuonna kuusi prosenttia ja ensi vuonna 6,2. Työttömyysprosentin puolestaan ennustetaan laskevan 8,3:een.

Viime viikolla julkistivat tämän vuoden kasvuennusteensa myös Swedbank- ja SEB-pankit. Niiden luvut olivat 1,9 ja 1,5 prosenttia.