Etlan Ali-Yrkkö: Kehittääkö Nokia kaupparahoilla jotain uutta?

Etlan tutkimusjohtaja arvioi, että matkapuhelinliiketoiminnan myyminen on yhtä suuri muutos Nokialle kuin 1990-luvun muutos, jolloin entisestä monialayhtiöstä tuli televiestintään keskittyvä yritys.

talous
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.Yle

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö pitää aikamoisena uutispommina Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myymistä Microsoftille. Ali-Yrkön mukaan mielenkiintoisin asia on nyt, mihin Nokia käyttää myynnistä saamansa rahat.

Ali-Yrkkö toteaa, että erilaisia huhuja liikkui aikaisemminkin, mutta joka tapauksessa uutinen on iso. Hänen mukaansa voi hyvällä syyllä kysyä, oliko Nokian ja Microsoftin yhteinen strategia järkevä, kun Nokia siitä luopuu.

Ali-Yrkkö toteaa, että Nokia kutistuu nyt merkittävästi ja sen muoto muuttuu. Muutos on hänen mukaansa lähes yhtä iso Nokialle kuin 1990-luvun laman tienoilla, jolloin entisestä monialayhtiöstä tuli televiestintään keskittyvä yritys.

Hän toteaa, että Suomessa tämä näkyy suoraan henkilöstöluvuissa, kun vajaat 5 000 nokialaista siirtyy Microsoftille. Kansantalouden kannalta on tärkeää, työllistyvätkö nämä ihmiset Microsoftin kautta edelleen Suomessa.

Ali-Yrkkö ei kuitenkaan usko, että Microsoft alkaisi ainakaan heti radikaalisti lopettamaan toimintoja Suomessa. Jonkin verran väki kuitenkin tulee vähenemään ajan myötä, hän uskoo.

Mielenkiintoisimpana Ali-Yrkkö pitää nyt sitä, onko Nokia kehittämässä jotain uutta, mikä ei ole näkyvissä nykyisessä Nokia-rakenteessa.

Nokia saa ison summan rahaa ja pystyy mahdollisesti investoimaan johonkin uuteen, hän huomauttaa. Hän ei usko, että kaikkia rahoja jaetaan osakkeenomistajalle, vaan johonkin myös laitetaan paukkuja.

Lähteet: Yle Uutiset