Tästä alkoi Nokian alamäki – tutki ja vertaa

Nokian historia on ollut täynnä jyrkkiä käänteitä. Viime vuosina suurin osa mittareista on kertonut ongelmista ja laskusuunnasta. Yle Uutisten Nokia-spesiaali näyttää, milloin liikevoitto romahti, milloin työntekijät alkoivat siirtyä Aasiaan ja miten on käynyt puhelinten hinnan. Valitse kaksi käyrää vertailuun ja ole analyytikko.

Nokia-kaupat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitse näkökulmat
Valitse pudotusvalikoista kaksi eri näkökulmaa. Voit verrata niitä toisiinsa ja tarkastella muutoksia osoittamalla kaaviota. Lähteet: Nokia, Tekes, Gartner, IDC.

Nokian nykyinen alamäki näyttää alkaneen vuonna 2007.

Silloin rajuun laskuun lähtivät muun muassa yhtiön liikevoitto, työntekijämäärät Suomessa, pörssikurssi ja peruspuhelinten markkinaosuudet.

Nousussa olivat ainoastaan työntekijämäärät Aasiassa ja tuotekehityskulut.

Vuonna 2007 kilpailutilanne muuttui, kun Applen iPhone tuli markkinoille ja Nokian Symbian-käyttöjärjestelmä sai entistä selkeämmin kilpailijoita.

Samaan aikaan Nokiassa kuitenkin lisättiin panostuksia tuotekehitykseen. Vuosina 2006–2008 tuotekehityskulut pomppasivat noin neljästä miljardista noin seitsemään miljardiin.

Yhtiö halusi pitää kiinni asemastaan nopeasti kasvaneilla älypuhelinmarkkinoilla, mutta suurilla tuotekehityspanostuksilla ei suuntaa saatu käännettyä ylöspäin.

Älypuhelinten markkinaosuus on valahtanut huippuvuosien yli 50 prosentista alle viiteen ja sakkaava myynti on romahduttanut yhtiöön virtaavat voitot.

Toinen notkahdus Nokiassa tapahtui vuonna 2010. Silloin yhtiön älypuhelinten markkinaosuus puolittui yhden vuoden aikana ja ruoriin astui Stephen Elop.

Samana vuonna myös yhtiön henkilöstörakenteessa tapahtui suuri symbolinen muutos, kun työntekijöiden määrä Kiinassa kasvoi suuremmaksi kuin työntekijämäärä Suomessa.

Seuraavana vuonna Nokia julkisti yhteistyönsä Microsoftin kanssa.