Opetusta häiritsevät nokialaiset ja iLuurit päätyvät parkkiin

Koululakiin suunniteltu muutos oikeuttaisi opettajat keräämään tuntia häiritsevät välineet pois oppilailta. Esimerkiksi Forssan kouluissa on jo otettu kännykkäparkkeja käyttöön opetustuntien rauhoittamiseksi. Matkapuhelimia ei koululaisilta kielletä kokonaan, vaan kännyköitä voidaan käyttää opettajan johdolla esimerkiksi tiedonhakuun.

Kotimaa
Forssassa oppilaat tuovat matkapuhelimensa parkkiin
Jarkko Laaksonen / Yle

Forssassa kännykkä lähtee jäähylle, jos sitä tunnilla näppäillään. Opettajan arvion mukaan oppilas kiikuttaa puhelimensa keskimäärin pari kertaa päivässä parkkiin.

- Kyllä mua ainakin harmittaisi, mutta kyllä mä ainakin vältän niitä tilanteita, että joutuisi, kertoo oppilas Kaisa Jalli.

- Se pitäisi olla just niille kohdistettu, keille kännykkä on ongelma, että ei pysty pitämään sitä kurissa, sanoo puolestaan oppilas Kasperi Rantanen.

Forssassa päätettiin kännykkäparkkien ottamisesta käyttöön viime keväänä. Oppilaiden kännykän käyttö häiritsi liikaa opetusta. Opettaja Laura Kilpiö kokee nykyisen kännykkäkurin hyvänä.

- Minulla on yksi keino enemmän. Voin ottaa selkeästi keskittymistä häiritsevän esineen sieltä säilöön.

- Tuntuu, että kun puoli vuotta sitten otin kännykkäparkin käyttöön, niin joko niitä kännyköitä käytetään vähemmän tai käyttö salataan paremmin. Muutenhan se menee ihan villiksi. Tietenkin toinen ääripää on, että annetaan käyttää kännyköitä vapaasti, eikä sekään välttämättä huono asia ole. Joillakin tunneilla on ihan ok, että haetaan tietoa, esimerkiksi.

Poissaolevuus näkyy oppilaasta

Oppilaat ovat kehittäneet varsin ovelia keinoja käyttää puhelinta tunnilla, mutta opettajan haukankatse näkee kyllä, milloin oppilaan huomio on jossain muualla kuin opetuksessa.

- Kyllä se oppilaan poissaolevuus vaan näkyy. Kun sanotaan, että opettajalla on silmät selässäkin, niin aina minun ei tarvitse nähdäkään sitä kännykkää varsinaisesti, kun epäilykset ovat hyvin vahvat.

Kännykkäparkeilla on selkeä tavoite.

- Oletan näin, että jos opiskeluun keskitytään paremmin, niin totta kai se näkyy tuloksissakin.

Parhaillaan eduskunnassa on käsittelyssä koululain muutos, jolla halutaan lisätä opettajien ja rehtoreiden oikeuksia kerätä tuntia häiritsevät välineet pois oppilailta. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan opettajalla ei ole oikeutta ottaa esinettä pois ilman oppilaan suostumusta.