Kemijoki Oy aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Vesivoimayhtiö Kemijoki Oy aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Vajaan 200 työntekijän vesivoimarakentajasta halutaan muokata 30 hengen asiantuntijaorganisaatio.

talous
Kemijoki Oy:n pääkonttori Rovaniemellä
Perttu Ruokangas / Yle

Yhtiön hallitus on päättänyt aloittaa selvitystyön mahdollisesta uudesta toimintamallista, jossa yhtiö ostaisi merkittävän määrän nykyisistä toiminnoistaan palvelutoimittajilta. Jos Kemijoki Oy päätyy selvityksen perusteella siirtyä uuteen toimintamalliin, tarkoittaa se 90-120 yhtiön työntekijän siirtymistä sopimuskumppanin palvelukseen. Kemijoki Oy:n vakinaisen henkilöstön määrä on noin 185.

Yhtiön toimitusjohtajan Tuomas Timosen mukaan syynä muutokseen on se, että vesivoiman rakentaminen on vähentynyt.

- Nyt käynnistettävän selvitystyön taustalla ovat Kemijoki Oy:n merkittävästi vähentyneet investointitarpeet. Suurimmilla voimalaitoksillamme on toteutettu vuosina 1996−2011 mittava tehonnosto- ja peruskorjausohjelma. Investointitarpeiden vähentyessä Kemijoki Oy:llä on tarve sopeuttaa toimintaansa ja kustannustasoaan vastaamaan yhtiön toimintaa tulevaisuudessa, Timonen sanoo.

Timonen aloitti yhtiön toimitusjohtajana elokuussa, ja aiempi toimitusjohtaja Aimo Takala siirtyi johdon tukitehtäviin eläköitymiseensä saakka. Vähän ennen toimitusjohtajavaihdosta yhtiö kertoi sopimuksesta, jolla sen omistama Vuotos-alue rauhoitetaan. Kemijoki Oy on vuosikymmeniä pyrkinyt rakentamaan Vuotos-alueelle altaan, joka nostaisi sen voimaloiden tuotantoa.

Henkilöstöön raju leikkaus

Uusi toimintamalli muuttaisi Kemijoki Oy:n vesivoiman tilaaja- ja asiantuntijaorganisaatioksi. Jos malli toteutuu, jäisi yhtiön palvelukseen 20-30 henkilöä.

Kemijoki Oy:n alustavan arvion mukaan edessä on 40-60 henkilön vähennys. Sopeuttamistoimet, henkilöstön siirtyminen sopimuskumppaneiden palvelukseen ja irtisanomiset tehtäisiin arviolta kahden vuoden sisällä.

Tavoitteena on parantaa yhtiön kustannustehokkuutta. Tavoitteena on saavuttaa arviolta 4-6 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Henkilöstö marssi ulos

Kemijoki Oy:n henkilökunta marssi ulos tiistaina puolen päivän aikaan heti YT-uutiset kuultuaan. Kemijoki Oy:n johto tiedotti asiasta henkilöstölleen maanantaina aamupäivällä kello 11 alkaen.

Vain Sierilän voimala vireillä

Toimitusjohtaja Timosen mukaan ensi vuoden jälkeen yhtiössä on tehty kaikki suurimmat peruskorjaukset ja tehonnostot.

- Ainoa vireillä oleva uudisrakentamishanke on Sierilän voimalaitoshanke, jonka lupaprosessi on merkittävästi myöhässä, Timonen sanoo.

Investointitarpeen vähentyessä hallitus päätti aloittaa selvitystyön uudesta mahdollisesta toimintamallista.

- Mikäli uusi toimintamalli toteutuisi, Kemijoki Oy:n tavoitteena olisi, että sopimuskumppanit olisivat mahdollisimman pitkälti paikallisesti toimivia palveluntarjoajia, Timonen sanoo yhtiön tiedotteessa.