1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Kaadetaan patsashankkeet

Nolo, nolompi, patsashanke. Kolumnissaan toimittaja Tanja Perkkiö ei ymmärrä, miksi ihmisillä on himo tehdä patsaita niin sanotuista merkkihenkilöistä.

Patsaalla on isot varpaat ja silti osa on liian mitättömiä nimettäviksi. Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Yhdellekään elävälle eikä kuolleelle ihmisille ei enää pitäisi pystyttää patsasta.

Ei, tässä ei puhu kuvientekemiskielto mielessään uskonnollinen henkilö vaan ihminen, jonka mielestä ihmispatsaat edustavat mennyttä maailmaa, eikä niitä tarvita enää yhtäkään, kenenkään muistoksi.

Kuolleille riittävät hautakivet, elävien muistolle tehtäköön jotain elävämpää.

Lahtea sanotaan patsaiden kaupungiksi. Täällä onkin upeita Olavi Lanun patsaita, jotka ovat taidetta, jota katu- ja kaupunkikuvaan saa kernaasti tulla lisääkin.

Viimeksi tuli elävää taidetta laillisten graffitien muodossa – hienoa. Veden päälle saatiin Jukka Lehtisen opastava kukka, upeaa.

Mutta viime vuosien saavutuksista Jari Litmasen patsas, se hävettää.

Vai onko kuvitelma, että turistilaumat matkaavat patsasta pällimään?

En vieläkään käsitä, miksi Litille piti saada Lahteen patsas. Kisapuiston futiskentän kunnostaminen ympäristöineen ja kentän nimeäminen Jari Litmasen mukaan olisi ollut tuhat kertaa upeampi tapa kunnioittaa elävää miestä.

Sysmässä puuhataan, toki yli 40 vuotta sitten kuolleelle, mutta jo monen muistomerkin Olavi Virralle patsasta.

Onko tämä mielikuvituksen puutetta vai onko tosiaan liikaa rahaa kylvettäväksi, kun tällaisia tehdään? Vai onko kuvitelma, että turistilaumat matkaavat patsasta pällimään?

Epätoivoisissa kantimissa on tällöin matkailun kehittäminen.

Näköispatsaat kuuluvat mielessäni diktatuureihin. Pohjois-Koreassa, Maon Kiinassa, Ceaucescun Romaniassa, Neuvostoliitossa – näissä on pystytetty ja pystytetään hanakasti patsaita johtajille.

Me täällä vapaassa lännessä katselemme niitä ihmetellen, naureskellen ja päivitellen. Ja puuhaamme samoja naurettavuuksia nykyajan hallitsijoille, joita kai sitten ovat viihdetähdet, joihin luen niin urheilijat kuin muusikot, vaikka molempien tuottamasta viihteestä nautinkin.

Patsashanke on nolo vitsi, joka kaivetaan esille, kun ei muuta keksitä. Voisiko patsashankkeet kaataa? Niin patsaille tehdään diktatuureissakin, kun ne kaatuvat.