Osa tutkijoista vähentäisi kohdunkaulansyövän seulontoja

Tutkijat arvioivat, että seulontoja ei tarvitsisi tehdä kuin vasta 30-vuotiaana. Tätä nykyä seulontoja tehdään jo nuoremmille naisille, mutta niistä ei tutkijoiden mielestä ole hyötyä.

terveys
Henkilö vetää rokotetta ruiskuun.
Yle

Osa tutkijoista tavoittelee kohdunkaulansyövän seulontojen vähentämistä. Papilloomavirusrokotteen yleistyminen antaa mahdollisuuden vähentää nuorten naisten seulontoja, jotka ovat tutkijoiden mukaan osoittautuneet pääosin turhiksi.

Tätä nykyä nuorilta naisilta otetaan irtosolunäytteitä kohdunkaulansyövän ehkäisemiseksi. Suositusten mukaan ensimmäiset näytteet olisi hyvä ottaa pari vuotta yhdyntöjen aloittamisen jälkeen. Suomessa kaikki 30-60-vuotiaat naiset kutsutaan papakokeeseen viiden vuoden välein. Jotkut kunnat aloittavat seulonnat naisen täyttäessä 25 vuotta tai saattavat jatkaa niitä 65-vuoden ikään saakka.

Näiden näytteiden merkitys syövän vähentämisessä on jäänyt tutkijoiden mukaan mitättömäksi.

- Kohdunkaulansyöpää tavataan alle 40-vuotiailla naisilla enemmän kuin ennen seulontojen aloittamista 60-70-lukujen taitteessa. Koska 90 prosenttia muutoksista paranee itsestään, turhat näytteet ja löydökset aiheuttavat vain turhia kustannuksia terveydenhuollolle ja huonontavat nuorten naisten elämänlaatua, professori Matti Lehtinen Tampereen yliopistosta arvioi.

Tampereen yliopisto aloittaa nyt tutkimuksen, jonka tavoitteena on osoittaa, että papilloomavirusrokotuksen eli HPV-rokotuksen saaneiden naisten tarvitsee osallistua kohdunkaulansyövän seulontaan vain kerran, 30-vuotiaana.

HPV-rokotteita on annettu vuonna 1995 syntyneille nuorille naisille Hämeenlinnassa, Iisalmessa, Jämsässä, Kajaanissa, Kirkkonummella, Kuopiossa, Lohjalla, Oulussa, Porissa, Raumalla, ja Varkaudessa. Näiden naisten seurantaa jatketaan tulevina vuosina osana tutkimusta.