1. yle.fi
  2. Uutiset

"Toimintojen säilyminen Suomessa nyt meistä itsestämme kiinni"

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen johtaja Jyrki Kasvi uskoo, että Nokian matkapuhelinyksikön myynti saattaa jopa tervehdyttää Suomen taloutta. Hänen mukaansa jatkossa toimintojen pysyminen Suomessa on kiinni siitä, onko meillä osaamista ja ympäristö, missä kannattaa toimia.

Nokia-kaupat
Jyrki J. Kasvi
Jyrki J. KasviYle

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi on yllättynyt Nokian ja Microsoftin välisestä kaupasta.

- Viime päivinä on vaikuttanut, että Nokian ja Microsoftin yhteistyö alkaisi vihdoin kantaa hedelmää, kuten on odotettu. Mutta toisaalta onhan tällaistakin uumoiltu siitä saakka, kun Elopista tuli Nokian toimitusjohtaja, Kasvi pohtii.

Hän ei osaa arvella, että kuinka paljon toimintoja pysyy jatkossa Suomessa ja erityisesti Espoon Keilarannassa.

-Microsoft ajattelee globaalisti, eikä suomalaisten tunteita, kun se päätöksiä tekee. Kyllähän täällä joka tapauksessa säilyvät nämä Nokian jäljelle jääneet osat, Kasvi sanoo.

"Mahdollisuus Suomelle"

Kasvi näkee myynnissä myös mahdollisuuksia Suomelle.

- Lopullista totuutta jäädään odottamaan. Sinänsä tilanne on ollut epäterve, koska talous on ollut niin yhden kortin varassa. Ehkä tämä jopa tervehdyttää meidän talouttamme, Kasvi pohtii.

Sinänsä tilanne on ollut epäterve, koska talous on ollut niin yhden kortin varassa. Ehkä tämä jopa tervehdyttää meidän talouttamme.

Jyrki Kasvi

Hänen mukaansa jatkossa Suomesta täytyy tehdä paikka, jossa muun muassa Microsoftin kannattaa toimia.

- Jatkossa se on hyvin paljon suomalaisista kiinni, että kuinka paljon Microsoft tulee säilyttämään Suomessa toimintoja. Onko meillä osaamista ja sellainen toimintaympäristö, missä kannattaa toimia. Enää se ei ole kiinni kansallisesta ylpeydestä, vaan kilpailemme samoilla markkinoilla Microsoftin huomiosta kaikkien muiden kehittyneiden teollisten yhteiskuntien kanssa. Että kyllä tämä pakottaa meidät parantamaan juoksuamme siitä, mitä se on tähän asti ollut.

Jatkossa se on hyvin paljon suomalaisista kiinni, että kuinka paljon Microsoft tulee säilyttämään Suomessa toimintoja. Onko meillä osaamista ja sellainen toimintaympäristö, missä kannattaa toimia?

Jyrki Kasvi

Kasvi uskoo, että Suomi on hyvä paikka Microsoftin kaavailemalle datakeskukselle.

- Suomeen jo aikaisemmin perustetut datakeskukset ovat tulleet esimerkiksi vanhoihin paperitehtaisiin. Keskukset tarvitsevat paljon sähköä ja jäähdytystä. Suomihan on sijaintipaikkana erittäin hyvä tällaiselle.Meillä on hyvä ilmasto ja infrastruktuuri tällaisille palvelinkeskuksille. Lisäksi meillä on hyvä lainsäädäntökin.

Lue seuraavaksi