Rehtorin ehdotus: Tampereen yliopistot yhteen

Tampereen yliopistossa ja Tampereen teknillisen yliopistossa on avattu lukuvuosi räväkästi ehdottamalla tamperelaisyliopistojen yhdistämistä. Näin syntyisi maan toiseksi merkittävin yliopisto.

Kotimaa
Kaija Holli.
Tampereen yliopiston rehtori Kaija HolliPetri Aaltonen / Yle

Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli ehdottaa tamperelaisten yliopistojen yhdistämistä. Yliopistot ovat yrittäneet tiivistää yhteistyötään jo vuosia, mutta Hollin mukaan vastoinkäymisiä on ollut paljon.

- Kun mennään konkretiaan ja toteutusvaiheeseen alkavat vaikeudet. Omaa reviiriä vartioidaan tiukasti, eikä siihen saa koskea.

- Oli helppo nähdä ilman selvityksiäkin, että mm. ura- ja rekrytointipalvelujen kokoaminen yhteen pisteeseen olisi järkevää ja olemassa olevat resurssit saataisiin näin paremmin hyödynnettyä. Mutta eipä onnistunut, Holli totesi avajaispuheessaan.

Hollin mielestä yllättäviä esteitä on ollut myös kielikeskusten yhdistämisessä, ja hanke on jouduttu laittamaan jäihin. Holli on tuskastunut myös muihin hankkeisiin, kuten vuosia vireillä olleeseen kauppatieteen, johtamisen, taloushallinnon ja tuotantotalouden yhdistämiseen.

- Se tuntui lähes valmiilta kokonaisuudelta. Palkkasimme varmuuden vuoksi ulkopuolisen asiantuntijan viemään tehtävän maaliin. Hänen kommenttinsa kuvaa parhaiten tilannetta: ”Olen elämässäni selvittänyt paljon vaikeita asioita ja tavannut kaikenlaista vastustusta, mutta en milloinkaan ole törmännyt tällaiseen nelipyöräjarrutukseen kuin näiden toimijoiden kanssa.”

"Yhdistäminen loisi uutta"

Holli ehdottaa radikaalimpaa yhdistämistä.

- Yhdistetään nämä yliopistot, niin säästetään aikaa, rahaa ja energiaa ja luodaan jotakin uutta, Holli totesi avajaispuheessaan.

Holli muistuttaa, että Suomen yliopistolaitos on jakaantunut selvästi kahteen tasoon ja Tampereen yliopistoille olisi eduksi kuulua isojen joukkoon.

- Tampereen uudessa yliopistossa olisi yli 26 000 opiskelijaa, huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Aaltoyliopistossa. Sieltä syntyisi vuosittain yli 4000 alemman, ylemmän tai tohtoritason tutkintoa yhteensä. Siellä tuotettaisiin jo nykyresurssein yli 4000 tieteellistä artikkelia vuosittain. Tampereen uusi yliopisto olisi Helsingin yliopiston jälkeen valtakunnassa toisella sijalla, mitattiinpa sitä millä tuotantoluvulla.

TTY:n Kivikoski: Yhdistäminen ei ole ajankohtaista

Tampereen teknillisen yliopiston avajaisissa maanantaina puhunut rehtori Markku Kivikoski käsitteli hänkin yliopistojen mahdollista yhdistämistä.

- Mielestäni asia ei ole erityisen ajankohtainen eikä sille tunnu olevan ainakaan tällä erää laajempaa kannatustakaan. Suomessa jo toteutetut yliopistofuusiot ovat osoittaneet, että suuruuden ekonomiaan perustuvat ratkaisut eivät välttämättä tuo toimintaan haettuja synergiaetuja, kaivattua tehokkuutta tai lisää kansainvälistä kilpailukykyä.

Kivikoski liputtaa silti yhteistyölle.

- Yliopistojen yhdistelyjen sijaan jokaisen suomalaisen yliopiston on oman etunsa vuoksi syytä jatkaa yliopistouudistusprosessin määrätietoista toteuttamista. Tampereen teknillinen yliopisto haluaa kehittää ja tiivistää yhteistyötä sekä tekniikan yliopistojen että tamperelaisten korkeakoulujen kanssa.