1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuva transsukupuolisuudesta Suomen ehdokas Pohjoismaiden parhaaksi

Kerron sinulle kaiken tavoittelee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa. Elokuva kilpailee kovassa sarjassa mm. Thomas Vinterbergin ja Baltasar Kormákurin uutuuksien kanssa.

Leea Klemola
Leea Klemolan ja Peter Franzénin tähdittämä Kerron sinulle kaiken tavoittelee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa. Muiden pohjoismaiden ehdokkaat ovat tanskalainen Jahti (Jagten), islantilainen Syvyys (Djúpiđ), ruotsalainen Syödä, nukkua, kuolla (Äta sova dö) ja norjalainen Som du ser meg.

Leea Klemolan ja Peter Franzénin tähdittämä _Kerron sinulle kaiken _tavoittelee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa. Muiden pohjoismaiden ehdokkaat ovat tanskalainen _Jahti _(Jagten), islantilainen _Syvyys _(Djúpiđ), ruotsalainen _Syödä, nukkua, kuolla _(Äta sova dö) ja norjalainen Som du ser meg.

Kerron sinulle kaiken on Simo Halisen ohjaama draamaelokuva, joka kertoo sukupuolensa korjanneesta Maaritista (Leea Klemola). Ehdokkaan valinneen palkintolautakunnan mukaan elokuvan suuri vahvuus on sen ymmärryksessä ihmisiä kohtaan. Muita perusteluja olivat tarkka kerronta ja näyttelijöiden erinomaiset roolityöt.

Ehdokkaan valinneeseen palkintolautakuntaan kuuluivat elokuvatutkija Outi Heiskanen ja elokuvatoimittajat Harri Römpötti ja Johanna Grönqvist.

Suomen ehdokkaan lisäksi myös Tanskan ja Ruotsin ehdokkaat on nähty meillä elokuvateattereissa. Hollywoodista takaisin Islantiin palanneen Baltasar Kormákurin ohjaama, hyiselle Pohjois-Atlantille sijoittuva selviytymistarina Syvyys saa puolestaan Suomen ensi-iltansa 25. lokakuuta.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto myönnetään 30. lokakuuta Oslossa. Palkinnon arvo on noin 50 000 euroa.

Pohjoismaiden neuvoston ensimmäisen elokuvapalkinnon sai Aki Kaurismäen _Mies vailla menneisyyttä _(2002). Sen jälkeen kaikki neuvoston elokuvapalkinnot ovat menneet ruotsalaiselle tai tanskalaiselle elokuvalle.

Viime vuonna palkinnon sai ruotsalaisen Ruben Östlundin ohjaama maahanmuuttajalapsista kertonut Play.