Satakuntalaista oppimismallia viedään arabimaihin: "Opettaja ei ole enää tiedon guru"

"Minä opetan, sinä kuuntelet!" Tämä periaate ei Satakunnan ammattikorkeakoulussa opettavan Reijo Koivulan mukaan enää toimi. Hän on yhdessä kahden yhtiökumppaninsa kanssa kehittänyt uudenlaisen tavan oppia ja jalostanut sen liikeideaksi. Oppimismallia viedään nyt arabimaihin.

Kotimaa
Miehet seisovat kuvassa
Karri Laihonen / Yle

Satakunnan ammattikorkeakoulussa opettajana toimiva Reijo Koivula on kahden yhtiökumppaninsa Jeffrey Salahubin ja Björn Klosen kanssa luonut uudenlaisen oppimismallin korkeakoulutukseen. Malli perustuu niin oppilaiden kuin opettajienkin tiiviiseen yhteistyöhön ja läpinäkyvyyteen.

- Ryhmätyömenetelmiä on käytetty kautta maailman sivun, mutta uutta tässä on se, että opettajat suunnittelevat opetuksen yhdessä ja käyttävät yhteisiä esimerkkitapauksia, kertoo Reijo Koivula.

Koivulan mukaan vanha malli, jos opettaja määrittelee tiedon tärkeyden ja syöttää sen ylhäältä oppilaalle, ei ole ideaali oppimisen kannalta.

- Opettaja ei enää ole tiedon guru, vaan opettaja valmentaa omalla kokemuspohjallaan ja asiantuntemuksellaan siihen suuntaan, joka voisi olla se oikea suunta. Opettajahan ei niitä oikeita vastauksia oikeasti tiedä, Koivula pamauttaa.

Suomalaisella henkisellä pääomalla kysyntää maailmalla

Koivula puhuu oppimisinnovaation kohdalla uudenlaisesta tavasta toimia. Tämä käytäntö on jalostettu liikeideaksi ja sitä pyritään viemään ulkomaille.

Fakta on se, että internet on muuttanut koulutuskäsityksen jokseenkin päälaelleen

Reijo Koivula

- Yritetään saada jalansijaa arabiamaihin, lähinnä Saudi-Arabian eteläosiin. Kauppoja ei ole vielä sinetöity, mutta kovin innostuneesti asia on otettu vastaan. Fakta on se, että internet on muuttanut koulutuskäsityksen jokseenkin päälaelleen, Koivula sanoo.

Tämä on Koivulan mukaan johtanut siihen, että "minä opetan, sinä kuuntelet" -periaate ei enää toimi. Hänen mukaan systemaattista mallia ei silti ole vielä vanhojen opetusmetodien tilalle ennen heidän innovaatiotaan kehitetty. Hän näkee suomalaisessa koulutusviennissä potentiaalia.

- Suomalaiset ovat aika järkevää porukkaa, yksinkertaistavaa mutta ei liian yksinkertaistavaa. Suomalaiset ovat innovatiivisia, koska asiat pyritään hoitamaan tehokkaasti ja itse. Uskoisin, että suomalaisella henkisellä pääomalla on vahvastikin vielä kysyntää maailmalla.

Kiitosta ELY-keskukselle ja Tekesille

Koulutusmallin jalostaminen liiketoiminnaksi ja vientituotteeksi on iso työ. Koivula kiittelee ELY-keskukselta ja Tekesiltä saamaansa tukea.

- Nämä organisaatiot ovat antaneet korvaamatonta apua ja tukea, nimenomaan siihen, miten asioita voi hoitaa. Lisäksi olemme saaneet ihan taloudellista tukea selvitystyön tekemiseen kohdemaissa. Joillakin on mielikuva, että nämä olisivat byrokraattisia organisaatioita. Meidän tapauksessa ei ole mitään tällaisia kokemuksia, vaan pelkästään positiivista sanottavaa.