Nokia-kauppa voi hyödyttää Kajaania

Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen näkee Nokian puhelinliiketoiminnan myynnin Microsoftille myönteisenä. Kauppa on avaamassa uusia mahdollisuuksia sekä datakeskuksien teknologiakoulutukselle että pelialan koulutukselle Kajaanissa.

Nokia-kaupat
Messuesittelijä pitelee Lumia 520-puhelinta.
Toni Albir / EPA

Nokian puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille voi hyödyttää Kainuuta. Kajaanin ammattikorkeakoululla on hyvät yhteydet ja vuosien yhteistyö molempien yritysten kanssa, sanoo rehtori Turo Kilpeläinen.

Yhteistyölle voi tulla uusia mahdollisuuksia ja mennä jopa pitemmälle.

Turo Kilpeläinen

- Olemme tehneet Nokian ja Microsoftin kanssa erityisesti pelipuolella yhteistyötä useamman vuoden ajan. Olemme saaneet heiltä ihmisiä kertomaan opiskelijoille, miten asiat ovat ja miltä tulevaisuus näyttää. On saatu paljon laitteita ja ylipäätään viimeisintä tietoa teollisuudesta.

Yhteistyö on ollut hyödyllistä molemmin puolin eikä Kilpeläinen usko, että omistuksien muutos millään tavalla muuttaa yhteistyötä jatkossakaan.

- Näen sen niin, että nyt jälleen kerran kun niin sanottu rauta ja sovellukset ovat samassa talossa, yhteistyölle voi tulla uusia mahdollisuuksia, mennä jopa pitemmälle. Voisimme saada sisällöntuotantoa yhä vahvemmin teknologisten ratkaisujen päälle, sanoo Kilpeläinen.

Datakeskuksen paikka pedattu Kajaaniin?

Erityisen mielenkiintoisena Kilpeläinen näkee Microsoftin ilmoituksen investoida datakeskusliiketoimintaan Suomessa.

- Jatkon suhteen on erityisen mielenkiintoinen Microsoftin ilmoitus investoida datacenter-puolelle satojen miljoonien arvosta. Se vahvistaa tai antaa mahdollisuuksia meidän datacenter-koulutuksen kehittämiselle myös jatkossa. Sen suhteen odotukset ovat aika kovat. Kainuussa halutaan katsoa varmasti kaikki kortit, että tämä kohdistuisi omaan maakuntaan.

Kajaanissa on jo olemassa entiseen paperitehtaaseen tehtyjä datakeskuksia CSC-Tieteen tietotekniikan keskuksella ja Kajaanin Puhelinosuuskunnalla. Asennetut koneet ovat Suomen tämän hetken nopeimpia.

Kainuussa halutaan katsoa varmasti kaikki kortit, että tämä kohdistuisi tänne Kainuuseen.

Turo Kilpeläinen

Halleissa on tilaa ja valmiuksia runsaasti jäljellä. Kilpeläinen ei ajankohtaista neuvottelutilannetta tiedä tai halua kommentoida.

- En tiedä missä vaiheessa neuvottelut ovat, mutta edellytykset tarttua toimeen ovat kovat tällä alueella. Erityisesti tuo datacenter-integraatio voi olla meille mahdollisuus. Me olemme ammattikorkeakouluna edelläkävijöitä Suomessa niin pelialalla kuin datacenter-puolellakin. Korkeakoulusektorin näkökulmasta meillä on aika mielenkiintoiset mahdollisuudet lähteä toimimaan tuolla alueella, sanoo Kilpeläinen.