1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun Nurmen Onni vanhuksille Nokia-miljoonat testamenttasi

76-vuotiaana kuolleen Nurmen rakkaus "gummisaappaisiin" poiki Pukkilan vanhuksille 30 miljoonan markan potin. Onni Nurmen säätiö tukee yhä edelleen pukkilalaisten ikääntyneiden ihmisten kotona asumista mm. hyvinvointikeskuksessa järjestettävän toiminnan kautta.

Onni Nurmen kaukonäköisyys on taannut pukkilalaisille vanhuksille virkistystä vuosiksi. Kuva: Kuva: Pukkilan kunta

Amerikan matkaltaan kotikonnuilleen Pukkilaan palanneen Onni Nurmen mielessä kyti vuonna 1928 ainoastaan yksi ajatus - velat on maksettava. Niinpä 15 vuotta Minnesotassa viettänyt Nurmi puki jalkaansa punaiset "gummisaappaat" ja lähti maksamaan velkojaan "amerikan tienesteillään".

Liekö vaatimattomaksi mieheksi tunnettu Nurmi ihastunut  hyvin palvelleisiin kumisaappaisiin siinä määrin, että hän oli ostanut 720 kappaletta Suomen Kumitehdas Oy:n osakkeita, 60 Nokia Osakeyhtiön osaketta ja merkintätodistuksen, joka oikeutti merkitsemään Nokia Osakeyhtiön vuoden 1963 ilmaisosakeannissa 20 kpl uusia osakkeita.

Potti kohosi 30 miljoonaan markkaan

Kolme vuotta ennen kuolemaansa Onni Nurmi kirjasi testamenttiinsa tahdokseen, että koko omaisuus testamentataan Pukkilan kunnalle. Testamentin määräysten mukaan testamentattujen osakkeiden tuotto tuli käyttää Pukkilan vanhainkodissa olevien vanhusten virkistykseksi.

90-luvun loppuun mennessä Pukkilan kunnan hallussa olevien osakkeiden arvo kipusi räjähdysmäisesti. Vuonna 1997 osakkeiden määrä oli 56 872 kappaletta ja arvo noin 30 miljoonaa markkaa. Kahden vuoden päästä vuonna 1999, määrä oli kasvanut 227 488 osakkeeseen ja arvo siten moninkertaistunut juhlaviin lukuihin.

Voiko kunta myydä testamenttiosakkeita?

Onni Nurmen testamenttaamien osakkeiden arvon nousu huomattiin myös kunnassa ja osakkeet päätettiin myydä. Kunta sai hallinto-oikeuden päätöksellä lainvoiman myydä osakkeet. Testamenttioikeudellisesti osakkeiden myyminen oli kuitenkin kunnalle kysymysmerkki. Välimiehenä toimineen professori Aulis Aarnion päätöksellä silloinen Merita pankki Oyj velvoitettiin perustamaan Onni Nurmen Säätiö.

"Arvopaperiosakkeiden tuotto on sosiaalilautakunnan harkinnan mukaan käytettävä Pukkilan kunnan vanhainkodissa olevien vanhusten virkistykseksi"

Ote Onni Nurmen testamentista vuodelta 1959

Tarkka sanamuoto Onni Nurmen testamentissa on, että "arvopaperiosakkeiden tuotto on sosiaalilautakunnan harkinnan mukaan käytettävä Pukkilan kunnan vanhainkodissa olevien vanhusten virkistykseksi.

Onnin testamentti mahdollisti hyvinvointikeskuksen

Pukkilassa toimivan hyvinvointikeskus Onnin toiminnanjohtaja Asta Engstömin mukaan vuonna 2007 valmistunut yksikkö nojaa nimenomaan Onni Nurmen kaukonäköiseen testamenttiin.

- Tämä on rakennettu nimenomaan Onni Nurmen Säätiön ja sitä kautta Onni Nurmen kauaskatseisen testamentin varaan, Engström sanoo.

Hyvinvointikeskus Onnissa on asukaspaikkoja tällä hetkellä 25. Sen lisäksi siellä on ympärivuotista sosiaali- ja hyvinvointipalveluita kaikenikäisille kuntalaisille.

Pukkilan kunnassa on vuosikymmenten ajan liikkunut useita versiota siitä miksi Onni Nurmi halusi testamentata rahat juuri vanhusten hyväksi käytettäväksi. On uskottu, että äiti oli Onnille niin rakas, että testamenttaamalla rahat vanhuksille Onni pääsi äitiään lähemmäs. Nurmen oma äiti kuoli Onnin ollessa 13 vuotias

- Tätä on vuosien saatossa aprikoitu kovastikin. Mitään yksiselitteistä vastausta ei ole löytynyt. Ehkä taustalla ovat olosuhteet missä vanhukset elivät Onni Nurmen lapsuudessa 1800-luvulla, Hyvinvointikeskus Onnin toiminnanjohtaja Asta Engström arvuuttelee.