Cursorin toimitusjohtaja: Olemme erinomaisen kiinnostuneita Microsoftin datakeskuksesta

Toimitusjohtaja Hannu Karavirta pitää kokemusta Googlen palvelinkeskuksesta hyödyllisenä. Microsoft aikoo perustaa Suomeen liki 190 miljoonan euron keskuksen.

Nokia-kaupat
Cursorin toimitusjohtaja Hannu Karavirta.
Cursorin toimitusjohtaja Hannu Karavirta.YLE / Arttu Horttanainen

Tiistain talousuutinen, jonka mukaan Microsoft ostaa Nokian matkapuhelinliiketoiminnan, tuli monelle talousanalyytikolle ja -päättäjälle yllätyksenä. Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiön Cursorin toimitusjohtaja Hannu Karavirta sai tiedon työmatkallaan ulkomailla.

- Tietynlainen yllätys tämä oli, vaikka olihan tämä yksi strateginen vaihtoehto, myöntää Karavirta.

Karavirta toimi Nokian johtotehtävissä Aasiassa vuosina 1993-2004 muun muassa Malesiassa.

- Yksi osa Suomen teollisuushistoriaa on poistumassa. Mahtava Nokian nousu päättyy tällä tavalla. Entisenä nokialaisena tietyllä lailla haikea asia, summaa Karavirta.

Karavirran mielestä Nokian tilanteessa on samankaltaisuuksia muiden alan varhaisten toimijoiden kanssa:

- Kaikille matkapuhelinpioneereille kuten esimerkiksi Nokia, Motorola ja Ericsson on käynyt samalla tavalla. Eli 1990-luvun alussa ne aloittivat bisneksen ja näkivät mahdollisuudet. Sitten myöhemmin joku alan ulkopuolelta, sivusta on seurannut markkinaa paremmin ja pystynyt reagoimaan paremmin. Pioneerit on myyty, sanoo toimitusjohtaja Hannu Karavirta.

Microsoftin datakeskus kiinnostaa

Microsoft kertoo perustavansa Suomeen datakeskuksen. Sen on määrä palvella yhtiön eurooppalaisia asiakkaita. Yhtiö aikoo sijoittaa yli 250 miljoonaa dollaria eli liki 190 miljoonaa euroa keskuksen pääomaan ja lähivuosien toimintaan.

Haminassa toimii jo Googlen palvelinkeskus. Toinenkin datakeskus mahtuisi Karavirran mielestä maakuntaan:

- Sopii hyvin Suomeen ja sopisi hyvin Kymenlaaksoon. Meillähän on hyviä paikkoja, mihin tällainen kohtalaisen suuri keskus sopisi. Olemme tietysti erinomaisen kiinnostuneita, vakuuttaa Cursorin toimitusjohtaja Hannu Karavirta.

Yksityiskohdista eli olemmeko neuvotelleet Microsoftin kanssa tai onko Microsoft ollut liikkeelle en voi ottaa enempää kantaa.

Hannu Karavirta

Suomessa eri kaupunkiseudut ovat houkutelleet datakeskuksia Invest In Finland -organisaation kautta. Cursor on esimerkiksi tehnyt yhteistyötä Invest in Finlandin kanssa pari kolme vuotta. Mahdollisista neuvotteluista Microsoftin suuntaan ei julkisesti kommentoida.

- Yksityiskohdista eli olemmeko neuvotelleet Microsoftin kanssa tai onko Microsoft ollut liikkeelle en voi ottaa enempää kantaa, tiivistää Karavirta.

Karavirran mukaan muutamia datakeskuspaikkakuntia ovat Kajaani, Hamina ja Mäntsälä.

- Microsoftin ratkaisu voi olla myös näistä poikkeava.

Kymenlaaksossa Googlen saamisesta Haminaan on kuitenkin hyötyä:

- Olemme käyneet yhden mittavan datakeskusprojektin ja tiedämme kyllä miten se toimii.