1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienipiiraset sopivat juhlaan ja arkeen

Sienikausi on metsissä herkullisimmillaan. Sientä voi tehdä monella tapaa. Piiraset ovat kätevä, helppo ja maistuva tapa nauttia syksyn sadosta. Rukiiset sienipiiraset maistuvat kahvihetken suolapalana.

ilmiöt
Sienipiirasia
Sienipiirasia ja kuivattuja sieniä.Juha Mäntykenttä / Yle

Sienipiiraset ( n.10 kpl )

1,5 dl hiivaleipäjauhoja

1,5 dl ruisjauhoja

1 dl ruishiutaleita

Voit korvata sienet esim. kalalla, savuporolla tai kinkulla. Jos täytät piiraset marjoilla, lisää marjoihin vähän sokeria ja perunajauhoja.

Kotitalousneuvoja Anna-Liisa Tikkanen

100 g voita tai margariinia

1 keitetty peruna

2 ruokalusikallista kylmää vettä

Täyte:

1l tuoreita sieniä( tai 3dl kuivattuja sieniä)

2 porkkanaa

2 rkl öljyä

1 purjo

0,5 tl suolaa

1 tl kuivattua meiramia tai rakunaa

0,5 tl mustapippurirouhetta

100 g maustamatonta tai yrttituorejuustoa

1 kananmuna

2 dl juustoraastetta

Mittaa kuivat aineet kulhoon, lisää kypsä raastettu peruna. Nypi rasva joukkoon ja lisää kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.

Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin.

Valmista täyte. Raasta porkkana, suikaloi purjo, silppua sienet. Kuullota ainekset öljyssä, anna hiukan jäähtyä ja sekoita muut ainekset.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi. Ota juomalasilla pyöreitä piiraspohjia ja painele voideltuihin muffinivuokiin ja lusikoi täytettä koloihin. Kauli lopusta taikina kansiksi piiraisiin. Pistele kansiin haarukalla muutama reikä.

Paista piirasia 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä.

OHJE: Kotitalousneuvoja Anna-Liisa Tikkanen

Lue seuraavaksi