1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pohjois-Suomen sahoilla ovat edessä tiukat ajat

Pohjois-Suomen sahat ovat joutumassa ahtaalle. Puolentoista vuoden kuluttua voimaan astuva rikkidirektiivi nostaa rahtikustannuksia miljoonia euroja. Toimintaympäristö ei muutenkaan näytä ruusuiselta. Ruotsin sahateollisuudesta on tulossa yhä pahempi kilpailija suomalaissahoille.

talous
Lautoja sahalla, Luvian saha.
Antti Laakso / Yle

Rikkidirektiivi tuo Suomen vientiteollisuudelle useiden satojen miljoonien eurojen lisälaskun. Kustannuksia nostaa joko vähärikkiseen polttoaineeseen siirtyminen tai uuden teknologian, kuten rikkipesurien käyttöönotto.

Kun karttaa katsoo, näkee heti, että Koillismaa ja Kainuu ovat Euroopan hankalimpia alueita teollisuudelle. Pitkät ovat välimatkat.

Jouko Virranniemi

Lisälasku lankeaa useille vientialoille, mutta metsäteollisuutta se koskettaa kaikkein eniten. Tuotteista 90 prosenttia viedään meritse. Kuusamolaisen Pölkky Oy:n toimitusjohtajaa Jouko Virranniemeä huolettavat puheet metsäteollisuuden laivausten keskittämisestä kustannussyistä Hangon satamaan, vaikka vientisatamia löytyy myös Pohjois-Suomesta.

-Jos näin on, niin kyllä tässä kustannuksiin hukutaan.

Kartta kertoo kaiken

Pölkky Oy:lle rikkidirektiivistä tulee suoraan 2,5 miljoonan ja välillisesti 5,5 miljoonan euron lisälasku. Virranniemen mukaan pohjoisen sahat ovat vedonneet päättäjiin kustannusten kompensoimiseksi. Yksi mahdollisuus on kasvattaa Itä- ja Pohjois-Suomen kuljetustukea.

-Ministeri Lauri Ihalainenkin on ollut kompensaation kannalla jo pitkän aikaa. Kuljetustukea pitäisi kehittää siihen suuntaan, että kilpailukyky paranisi. Kun karttaa katsoo, näkee heti, että Koillismaa ja Kainuu ovat Euroopan hankalimpia alueita teollisuudelle. Pitkät ovat välimatkat.

Euron alamäki auttaa

Virranniemi harmittelee, että kilpailuasetelmat ruotsalaisia sahoja vastaan heikkenevät koko ajan. Ruotsi investoi miljoonia kruunuja tie- ja rataverkkoon ja maksaa Suomea monta kertaa suurempaa kuljetustukea. Kruunun reipas vahvistuminen euroon verrattuna on pelastanut viime vuodet, mutta Virranniemi toivoo eurolle lisää alamäkeä.

-Euro on liian vahva valuutta etenkin dollariin nähden. Kurssin pitäisi olla kymmenkunta prosenttia nykyistä alhaisempi.

Suomen sahojen kannattavuus on ollut kehno jo pitkään. Kahdestatoista vuodesta vain neljä on tuottanut positiivisen tuloksen. Tästä vuodesta Pölkky Oy:lle on tulossa hyvä. Huonon alkuvuoden jälkeen sahatavaran kauppa on käynyt hyvin etenkin kotimaassa.

Lue seuraavaksi