1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen pienin suljettu vankila on 150-vuotias

Vaasan vankila on otettu käyttöön 3.9.1863. Tätä ennen vangit olivat Vanhassa Vaasassa vankilarakennuksessa Korsholman vankilassa, mutta kun keisari Nikolai I päätti siirtää kaupungin nykyiselle paikalleen, haluttiin vankilakin siirtää lähemmäs kaupunkia.

Rannanjärven selli Vaasan vankilassa on kunnostettu vankilan 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Kuva: Yle/Juha Kemppainen

Nykyinen Vaasan vankila sijaitsee kaupunginrannassa. Vankilan ensimmäiset rakennuspiirustukset teki kuulu Carl Axel Setterberg, mutta hänen suunnitelmansa eivät kelvanneet vaan tehtävä annettiin arkkitehti Ludvig Lindqvistille. Hänenkin piirustuksiaan korjailtiin ennen kuin suunnitelmat olivat valmiit toteutettavaksi.

Muutostöitä vuosien varrella

Vankilan rakentaminen alkoi vuonna 1861 ja vankien voimalla töitä tehtiin kaksi vuotta. Vangit siirrettiin uuteen vankilarakennukseen 3.9.1863. Rakennus muutettiin vuonna 1890 yhteisvankilasta sellivankilaksi. Muuri vankilan ulkopuolelle rakennettiin 1900-luvun puolella.

Viimeisimpiä muutoksia vankilassa on vuonna 1999 rakennettu urheiluhalli sekä nykyisin avovankilana toimiva asunto-osasto. Vankilan peruskorjaus puolestaan valmistui vuonna 2001. Vankipaikkoja Vaasan vankilassa on nykyään 63. Kun rakennus otettiin 150 vuotta sitten käyttöön, paikkoja oli 141. Vaasan vankila on Suomen pienin suljettu vankila.

Vangit tekivät ja tekevät töitä

Vangit ovat vankilassa ollessaan tehneet töitä joko itselleen tai sitten vankilalle. Esimerkiksi vuonna 1865 maan eri vankiloissa vangit tekivät ainakin nikkarin, suutarin ja räätälin töitä sekä verkonpunontaa. Miesvangit saattoivat olla myös kaupungilla maatöissä ja edelleen nykyäänkin avolaitospuolen vangit käyvät vankilarakennuksen ulkopuolella töissä. Monet vangit myös opiskelevat ja vankien opetus onkin kuulunut vankilan tehtäviin jo 1800-luvun loppupuolelta saakka.

Kuuluisimpia vankeja Vaasan vankilassa ovat epäilemättä olleet häjyt Antti Isotalo ja Antti Rannanjärvi. Rannanjärven käyttämä vankiselli on kunnostettu varta vasten tämän vuoden juhlaa varten.