Hyppää sisältöön

Stora Enso myöntää riskit lapsityövoiman käytöstä Pakistanissa

Stora Enson tilanne on hyvä esimerkki siitä, millaisiin riskitilanteisiin globaali suuryhtiö voi joutua, kun se aloittaa toimintaa ihmisoikeuksiltaan ongelmallisissa kehitysmaissa.

Stora Enson tehtaan sisäänkäynti Chennaissa. Kuva: Finnwatch / Cividep

Metsäjätti on nopeasti laajentanut toimintaansa ihmisoikeuksiltaan ongelmallisiin kehitysmaihin kuten Intiaan ja Pakistaniin. Pakistanissa suurin ongelma liittyy lapsityövoiman käyttöön, Intiassa ongelmat keskittyvät työntekijöiden huonoihin palkkoihin.

Stora Enson ongelmat Kiinassa ja Brasiliassa ovat hyvin tunnetut, ja niistä on kirjoitettu paljon. Siellä ongelmat liittyvät etupäässä maanhankintaan eukalyptuspeltoja varten.

Vähemmän tunnettua on, että suomalais-ruotsalainen metsäjätti on laajentanut toimintaansa myös Pakistaniin ja Intiaan. Stora Enso ilmoitti viime vuoden lopussa ostavansa osuuden pakistanilaisesta pakkausfirmasta Package Ltd:stä. Uusi yhteisyritys Bulleh Shah Packaging toimii Lahoressa ja Karachissa.

Jo jonkin aikaa huhut ovat kertoneet, että jossakin yhtiön hankintavaiheessa käytetään lapsityövoimaa.

Nyt yhtiön yritysvastuujohtaja Terhi Koipijärvi myöntää, että riski on tunnistettu.

- Ollaan havaittu, että raaka-aineen hankinnan joissakin vaiheissa perheiden työhön osallistuu lapsia tai nuoria. Nyt me selvitämme, kuinka paljon lapset käyttävät aikaa korjuutyöhön pellolle, ja estääkö se heidän koulunkäyntiään, kertoo Koipijärvi.

Hänen mukaansa selvitys valmistuu muutaman kuukauden kuluttua, ja Stora Enso on valmis kehitysohjelmiin parantaakseen lasten asemaa.

Globaali suuryhtiö vaikeissa vesissä

Tilanne Pakistanissa on hyvä esimerkki siitä, millaisiin riskitilanteisiin globaali suuryhtiö voi joutua, kun se aloittaa toimintaa ihmisoikeuksiltaan ongelmallisissa kehitysmaissa.

Pakistanissa lapsityövoiman käyttö on äärimmäisen yleistä, mutta sen käyttö on vastoin yhtiön omia ihmisoikeusperiaatteita.

Yritysvastuuta seuraava kansalaisjärjestö Finnwatch selvitti Intiassa Stora Enson kuluttajapakkauksia valmistavien tehtaiden työoloja ja ihmisoikeustilannetta haastattelututkimuksella, joka tehtiin yhdessä ruotsalaisen Swedwatchin kanssa. Stora Ensolla on vuonna 2010 hankittu enemmistöosuus kiinalaisesta Inpac Internationalista, jolla on tehdas myös Intiassa, Tamil Nadun osavaltiossa.

Yhtiö pärjäsi tutkimuksessa kohtalaisesti, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

– Jos on pakko antaa sille kouluarvosana, antaisin 7½.

Suurimmat ongelmat liittyivät työoloihin, palkkaukseen sekä tasa-arvon puutteeseen.

Suurin osa Finnwatchin haastattelemista työntekijöistä ansaitsi 5 500 - 14 000 rupiaa kuukaudessa, mikä vastaa 61 – 156 euroa. Tehtaan ammattiliiton mukaan pienen perheen elättäminen vaatii vähintään 10 000 rupiaa.

Intiassa törmäyskurssilla kastilaitoksen vuoksi

Yritysvastuujohtaja Koipijärvi tunnustaa palkkaongelman olemassaolon, mutta korostaa että kaikki työntekijät saavat kuitenkin suurempaa palkkaa kuin Intian minimipalkkasäädökset edellyttäisivät. 

Suurin osa matalimmin palkatuista työntekijöistä kuuluu kastittomiin, joita Intiassa kustutaan daliteiksi. He kokevat koko yhteiskunnassa syrjintää, mutta niin myös Stora Enson työntekijöinä, sanoo Sonja Vartiala.

– Toivoisimme, että Stora Enso noudattaisi tehtaillaan positiivisen erityiskohtelun politiikkaa sillä tavoin, että dalitien asemaa ehdoin tahdoin parannettaisiin.

Stora Ensolla ei ole suunnitelmissa ottaa käyttöön naisia tai daliteja kohtaan positiivista eristyiskohtelua, jota joskus kutsutaan myös positiiviseksi syrjinnäksi. Finnwatchin tiedotustilaisuudessa läsnä ollut Stora Enso Delta Indian henkilöstöjohtaja Aruna Arumugam muistuttaa, kuinka syvällä intialaisessa yhteiskunnassa kastijärjestelmä on.