Jokiyhtiön luottamusmiehet syyttävät vihreitä

Kemijoki Oy ei saa ymmärrystä työntekijöiltään. Luottamusmiehet ihmettelevät tuottavan yhtiön yt-neuvotteluja ja pitävät niitä omistajien ahneuden osoituksena. Ymmärrystä ei heru myöskään Vihreät -puoluelle. Luottamusmiehet katsovat, että hajauttamalla Kemijoki Oy, Suomessa loppuu vesirakentamisen osaaminen ja se on Vihreiden tahto.

Kotimaa
Luottamusmiehet Kuusela ja Tiuraniemi
Kemijokiyhtiön pääluottamusmies Jorma Tiuraniemi (oik.) on pettynyt yt-neuvottelun tuloksiin.
Luottamusmiehet Kuusela ja Tiuraniemi
Kuuntele Kemijokiyhtiön pääluottamusmies Jorma Tiuraniemi (oik.) ja Pro -liiton luottamusmies Juhani Kuuselan haastattelut.

Kemijoki Oy:n uusi toimintamalli muuttaisi yhtiön vesivoiman tilaaja ja asiantuntijaorganisaatioksi. Yhtiön palvelukseen jäisi nykyisestä 185:sta henkilöstä maksimissaan 30.

- Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että koko Kemijoki Oy ajetaan alas. Yhtiö ajetaan alas sen takia, että sen jälkeen Suomesta ei löydy vesivoimarakentamisen osaamista ja vihreät voivat nukkua yönsä hyvin, lataa yli 100:a kemijokiyhtiöläistä edustavan Pro -liiton luottamusmies Juhani Kuusela.

Tietoa yt-neuvottelujen aloittamisesta osattiin jo odottaa. Toimitusjohtajan vaihtuminen pari viikkoa sitten ja kaikkien investointien jäädyttäminen antoivat viitteitä tulevasta.

- Tilanne oli arvuuteltavissa, mutta ei näin nopealla aikataululla, yhtiön pääluottamusmies Jorma Tiuraniemi toteaa.

Silti tunnelmat tiistaina aamupäivällä olivat katkerat.

- Täytyy sanoa, että kyllä Kemijoki Oy:n omistajat ja Vihreät tekivät viimeisen niitin Kemijoki Oy:lle. Kahden vuoden päästä ei ole enää olemassa Kemijoki Oy:tä, Tiuraniemi summaa.

Jos Kemijoki Oy päättää uuteen toimintamalliin siirtymisestä, sopeuttamistoimet, henkilöstön siirtyminen sopimuskumppaneiden palvelukseen ja irtisanomiset tehtäisiin arviolta kahden vuoden sisällä.

Omistajien ahneus ihmetyttää

Henkilöstö ei ymmärrä, miten voittoa tahkoava yritys halutaan pilkkoa vedoten tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin.

- Kyllä se on täysin ymmärtämätöntä. Yhtiö joka teki viime vuonna omistajilleen 150 miljoonaa euroa puhdasta voittoa. Nyt haetaan lisää 4-6 miljoonaa euroa. Mihin ne omistajat sitä rahaa tarvitsevat? kysyy luottamusmies Juhani Kuusela.

- Minä esitin toimitusjohtajalle, että yhtiön hallitus tekisi loton. Ensi viikonloppuna on jaossa 12 miljoonaa, niin ei tarvitse Kemijoki Oy:tä ajaa alas, Kuusela toteaa.

Henkilökunta oli jo sitoutunut vähentämään työntekijöitä luonnollisen poistuman kautta. Viiden vuoden aikana yhtiöstä on vähentynyt 46 työpaikkaa luonnollisen poistuman kautta.

- Näemmä mikään ei riitä. Se on niin kauheaa tämä omistajien ahneus, Jorma Tiuraniemi lataa.

Osansa kritiikistä saa myös valtion omistajaohjaus.

- Palkkaratkaisussa sovittiin, että työnantajat näyttävät nyt maltillisen palkkaratkaisun saatuaan, että työpaikat säilyvät ja luodaan uusia työpaikkoja. Miten on mahdollista, että valtion yhtiö, joka tuottaa voittoa omistajilleen, on ensimmäisenä seuraavalla viikolla laittamassa tätä sopimusta kuralle, Kuusela ihmettelee.

Henkilöstö huolissaan korjausrakentamisesta

Kemijoki -yhtiön henkilöstö on huolissaan päätöksestä laittaa investoinnit jäihin. Jokiyhtiöllä on luottamusmies Kuuselan mukaan koneita, joiden korjaamatta jättäminen voi aiheuttaa ympäristöongelmia.

- Toivomme, että hallitus käsittelisi pikaisesti esimerkiksi Taivalkosken koneistoinvestoinnit uudelleen, ettei niitä siirrettäisi hamaan tulevaisuuteen. Jos niitä ei lähiaikoina korjata, on olemassa suuret ympäristöriskit, Kuusela toteaa.

Seuraavaksi luottamusmiehet keskittyvät yt-neuvtteluihin.

- Pyritään pelastamaan niin paljon kuin on työntekijöitä siihen yhtiöön, joka tulisi ottamaan meitä. Sehän tarkoittaa sitä, että sellaiset ammattikunnat, kuten omat siivoojat, lähtevät tässä alussa niin sanotusti kävelemään ja ydinporukka menee niihin firmoihin, jotka alkavat pyörittää voimalaitoksia, Tiuraniemi linjaa lähitulevaisuutta.