1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia-kaupat

Kännykkäkauppias ei hämmentynyt Nokia-uutisesta: "Tämä oli jo ilmassa"

Suomalaisen yrityshistorian suuren päivän jälkeenkin maassa käydään vielä puhelinkauppaa. Kännyköiden myyjä odottaakin ostajilta vielä runsaasti kommentteja Nokiasta. Etenkin vanhempaa sukupolvea myynti kirpaisee, arvellaan Hämeenlinnassa.

Nokia-kaupat
Nokia matkapuhelin
Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnalaisen TV Sävelen myyjä Juha Mutta kertoo, että Nokian puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille ei lopultakaan ollut suurensuuri yllätys.

- Tämä oli havaittavissa pitkään. Oli jo ilmassa, että ollaan Microsoftiin päin menossa aika kovaa, että siellähän vähän halailtiin ja nyt annettiin jo pusu poskelle.

Kauppa tulee puhuttamaan kännykänostajia, arvioi Juha Mutta.

- Monet on sanoneet, että kotimaista pitäisi suosia. Saa nähdä, mikä on reaktio, kun siirrytään amerikkalaisfirman omistukseen.

Miten jättikauppa vaikuttaa asiakkaisiin?

- Kyllä suomalaisista varmaan voi vanhempi sukupolvi tuntea olonsa petetyksi, kun tämä mentiin myymään. Meillähän ollaan oltu rinta rottingilla ylpeitä Nokiasta, mutta näkisin, että kun yhdistytään yhteen maailman suurimmista yrityksistä, niin se tuo lisää verkostoa ja jakelua loppupeleissä.

- Pidemmän päälle tämä tulee olemaan parempi, uskoo Juha Mutta.

Lumia vetää asiakkaita

Mutta kertoo, että ruohonjuuritasolta katsottuna Nokian matkapuhelimista myy Suomessa parhaiten juuri Microsoftille myyty Lumia-älypuhelinbrändi.

- 620 ja 520 Lumiat myyvät hyvin, 925 uutena tuli juuri, eli 200-300 euron hintaluokka myy. He, jotka haluavat edistyksellisemmän puhelimen, ostavat kalliimpia, uusia puhelimia.

- Puhelimen vaihtoaika on suunnilleen kaksi vuotta, eli se menee aika pitkälle käsi kädessä operaattorien määräaikaisuuksien kanssa. Kun kytky umpeutuu, niin puhelin vaihdetaan, kertoo Juha Mutta.

Hän arvioi Nokian vuoristoratamaisia vuosia näin:

- Kun älypuhelimet tulivat, niin Nokia uskoi edelleen pieniin ja keskihintaisiin puhelimiin ja massamyyntiin, vaikka markkinat muuttuivat ja ihmiset halusivat tehdä puhelimellaan enemmän. Nokia jäi tässä jälkeen, mutta Lumia-mallistolla on nyt ollut hyvä kiri Nokian myyntiin.

Lue seuraavaksi