Ekopinnojen keräämisessä eivät haise pakokaasut

Lintubongareita on moitittu suuren ekologisen jalanjäljen jättämisestä. Lintuharvinaisuuksien perässä autoilevat bongarit saattavat ajaa toiselle puolelle maata lintupisteiden toivossa. Bongarit ovat vastanneet moitteisiin. Ekopinnojen kerääminen on uusi tapa seurata lintuja.

luonto
Lintuharrastaja Petri Koivisto
Vihtori Koskinen / Yle

Ekopinnojen kerääminen on lintubongaamista ilman moottoroituja kulkuneuvoja. Lahtelainen lintuharrastaja Petri Koivisto on ottanut ekopinnojen keräämisen tosissaan.

- Pyörällä kulkeminen on mahdollistanut muun muassa sen, että törmäsin harvinaisen pikkukultarintaan. Ajoin pyörällä autotienlaitaa ja kuuntelin, että pellolta kuuluu outoa linnunlaulua. Se osoittautuikin pikkukultarinnaksi.

Petri Koivisto kulkee bongausmatkansa pääasiallisesti polkupyörällä.

Päijät-Hämeen lintutieteellisellä yhdistyksellä on käynnissä ekopinnakilpailu, jonka säännöissä sanotaan, että retken on aloitettava ja loputtava ”kotipesään”.

- Kotoa lähdetään, joko kävellen tai pyöräillen ja kotiin palataan retken päätteeksi. Sitten ilmoitetaan mahdolliset pisteet. Tässä tulee siis pakostakin rajoitettua harrastus lähiretkeilyyn, mutta yllättävän hyvin lintulajeja löytyy pyöräillen. Kohdalleni on osunut tänä vuonna yli 200 lintulajia.