1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Isovanhemmille on näytetty vauvaa parvekkeelta"

Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastolla on tiukat vierailuohjeet. Isät saavat vierailla 12 tunnin ajan päivällä, mutta muut sukulaiset saavat odottaa tuoreen sukulaisen näkemistä kotiutukseen asti

Kotimaan uutiset
Etelä-Karjalan keskussairaalassa vuonna 2012 syntyneet vauvat merkattuna nuppineuloilla ilmoitustaululle.
Tammi-heinäkuun aikana syntyi 31 119 lasta eli 1320 lasta vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2015. Tommi Parkkinen/Yle

Etelä-Karjalan keskussairaalan 15-paikkaisella synnytysosastolla Lappeenrannassa on ollut noin kolmen vuoden ajan uudet vierailuohjeet. Tiukempiin ohjeisiin on menty pienten tilojen ja vanhempien toiveiden pohjalta.

- Meillä on kahden hengen huoneita. Olemme panostaneet siihen, että isät voivat olla osastolla pitkään, sanoo osastonhoitaja Tuija Suokas.

Ruuhkaa ja infektioriskiä

Aikaisemmin isät saivat olla vieraana muutaman tunnin päivässä, nyt vierailuaika on 9.00-21.00. Isovanhemmat eivät pääse katsomaan uutta suvun jäsentä ollenkaan.

- Tilat ovat pienet. Meillä on vain yksi aulatila tapaamispaikaksi ja huoneisiin ei mahdu. Äitiyspoliklinikan käytävällä olevat paikat ovat päivällä äitiyspoliklinikan potilaille ja illalla päivystyspotilaille, Suokas kertoo.

Hänen mukaan osastolla voisi olla samaan aikaan yli 50 vierasta, jos isovanhemmatkin pääsisivät vierailemaan. Vieraiden määrän lisääntyessä, myös infektioriski kasvaa.

- Se on tutkittua tietoa. Se ei kuitenkaan ole meidän suurin pelko, mutta merkittävä tekijä, sanoo Suokas.

Isovanhempia käy lähes päivittäin

Vierailuaikojen muutokset lähtivät osaston vanhemmista. Isät toivoivat pidempiä vierailuaikoja. Äidit toivoivat puolestaan, että synnytyksen jälkeen olisi mukava olla rauhassa kaksi kolme päivää synnytyksen jälkeen.

- Innokkaiden isovanhempien kanssa ollut kohtaamisia osastolla lähes päivittäin. Onpa parvekkeeltakin näytetty vauvoja isovanhemmille, jotka ovat olleet ulkona katsomassa, kertoo osastonhoitaja Suokas.

Lue seuraavaksi