1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi jatkaa kilpailukykyisimpien maiden kärkikolmikossa

Suomen sijoitus kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa on säilynyt viime vuoden tasolla. Ruotsin sijoitus puolestaan laski entisestään.

talous
Tikkataulu
YLE/Raimo Torikka

Suomi on säilyttänyt paikkansa kolmannella sijalla Maailman talousfoorumin (WEF) vuotuisessa kilpailukykyvertailussa. Koko kolmen kärki pysyi samana kuin viime vuonna. Suomen edellä ovat Sveitsi ja Singapore.

Tutkimuksessa vertailtiin 148 maata. Kärkikymmeniköstä Ruotsi putosi kahden pykälän verran sijalle kuusi. Viime vuonna viidennellä sijalla ollut Alankomaat puolestaan putosi sijalle kahdeksan ja Iso-Britannia 8. sijalta kymmenenneksi. Loput kärkikymmenikön maat paransivat sijoituksiaan.

Suomen sijoitus WEF:n vertailussa eroaa merkittävästi kilpailevan Institute for Management Developmentin (IMD) vertailun antamasta kuvasta, huomauttaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tytäryhtiön Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen. Suomi oli tänä keväänä IMD:n vertailussa sijalla 20.

- Yksi selitys IMD:n ja WEF:n näkemyserolle Suomen asemasta on se, että WEF mittaa pidemmän ja IMD lyhyemmän aikavälin kilpailukykyä, Rouvinen arvioi muistiossaan.

Hänen mukaansa menestys näissä vertailuissa ei ennakoi tulevaa, vaan kertoo maan saavuttamasta tasosta.

Innovointi ja koulutus Suomen vahvuuksia

Suomi saa WEF:n raportissa kehuja etenkin talouden ja yhteiskunnan instituutioiden toimivuudesta, innovoinnista sekä terveyden ja peruskoulutuksen hyvästä tilasta.

Heikkouksiksi nostetaan muun muassa Suomen pieni markkinakoko, kokonaistaloudellisten näkymien heikkeneminen ja työmarkkinoiden tehoton toiminta.

Maailman talousfoorumin vertailussa kilpailukykyä arvioidaan kolmella pääindeksillä, jotka jakautuvat 12 pilariin. Indeksit perustuvat kyselytietoihin ja tilastoihin. Yritysjohtajille tehtyyn verkkokyselyyn vastasi reilut 13 600 henkilöä.

Etlatiedon Rouvisen mukaan Suomen kilpailukyvystä saa "järkeenkäypän" yleiskuvan, kun tarkastelee kokonaissijoituksen sijaan pilaritason muutoksia. Kokonaistaloudellisessa tilassa Suomen sijoitus putosi 12 sijaa viime vuodesta. Myös työmarkkinoiden toimivuus heikkeni viisi sijaa. Vastaavanlaisia nousuja ei ollut muissa pilareissa.

Lue seuraavaksi