1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäjän TIR-päätös lähenee, vaikutukset eivät selvillä

Venäjä on ilmoittanut vaativansa lisävakuuksia kansainvälisille TIR-kuljetuksille syyskuun puolivälistä alkaen. Se, miten lisävakuuksien pyytäminen vaikuttaa rajaliikenteeseen, on vieläkin epäselvää.

Kuva: Yle

Venäjälle suuntaavien TIR-kuljetusten tulevaisuus on edelleen epäselvä. Passituskordinaattori Henrik Lindström Tullihallituksesta kertoo, että Venäjä on ilmoittanut aikovansa pysyä TIR-järjestelmässä jatkossakin.

- Venäjä ei ole ilmoittanut irtisanoneensa sopimusta, ja on painottanut useassa kirjelmässä aikovansa pysyä mukana, Lindström sanoo.

Sopimuksesta irtautumisen sijaan Venäjä aikoo pyytää lisävakuuksia TIR-kuljetuksille. Lisävakuuksia vaadittaisiin 14. syyskuuta alkaen. Tämä voisi hidastuttaa rajaliikennettä Venäjän puolella ja ruuhkauttaa raja-asemia.

- Se, miten työlästä lisävakuuden asettaminen on Venäjän tullille tai toimijalle, on vielä meille Suomen puolella hieman epäselvä. Vasta kun se selviää, pystymme arvioimaan, kuinka paljon yhden rekan tulliselvitysaika pitenee, Lindström kertoo.

Lindströmin mukaan lisätietoa on luvattu Venäjän puolelta, mutta toistaiseksi sitä ei ole saatu.

Venäjän vaatimukset johtuvat maan TIR-kuljetusten takauksista vastaavan ASMAP-organisaation ja tullin erimielisyyksistä. Tullin mukaan ASMAP on jättänyt maksamatta yli puolen miljardin euron arvosta tullimaksuja.

TIR-tunnuksilla merkittyjä kuljetuksia ei tarkasteta rajoilla, sillä niistä on annettu tullille turvatakuut. Tämä nopeuttaa rajanylitystä. Valtaosa Suomen kautta kulkevista rekoista on liikkeellä TIR-passituksilla. Esimerkiksi Vaalimaalla rajan ylittävistä rekoista 80-90 prosenttia on TIR-kuljetuksia.