Lontoon uusi pilvenpiirtäjä kärventää autoja kuin polttolasi

Useat autot läheisellä parkkipaikalla ovat saaneet palovaurioita, kun auringonvalo on kimmonnut niiden kylkeen rakenteilla olevan pilvenpiirtäjän lasiseinästä.

Ulkomaat
auton kyljessä sulanut muoviosa
BBC News

Lontoossa rakenteilla oleva pilvenpiirtäjä on aiheuttanut yllättävän ilmiön: lasinen julkisivu heijastaa auringonsäteitä siinä määrin, että viereiselle parkkipaikalle pysäköidyt autot saavat palovaurioita. Näin ovat väittäneet useat autoilijat, eikä rakennusyhtiö kiistä ilmiötä.

Lontoolainen liikemies kertoi löytäneensä Jaguarinsa tuulilasista rakennusyhtiön kehotuksen ottaa yhteyttä. Autosta oli sulanut osa toisen kyljen maalia, sivupeili ja nokkakoriste.

Vaarallinen aika kestää kaksi tuntia päivässä.

Fyysikot arvelevat, että syypää on rakennuksen julkisivun kupera muoto, joka keskittää auringonsäteet yhteen kohteeseen linssin tavoin.

Walkie Talkieksi nimetyn 37-kerroksisen talon rakennuttaja on maksanut korvauksia myös muille autonomistajille. Heistä yksi nimesi paahteen "kuolemansäteiksi", kun hänen pakettiautostaan olivat kärventyneet muodottomiksi toisen kyljen kaikki muoviosat ja kojelaudalla olleet muoviesineet, muun muassa virvoitusjuomapullo.

Yhtiö on antanut lausunnon, jossa se sanoo, että Aurinko on nyt alkusyksystä sellaisella korkeudella, että kolmeen parkkiruutuun ei kannata pysäköidä. Vaarallinen aika kestää kaksi tuntia päivässä, yhtiöstä sanotaan ja luvataan, että parin viikon kuluttua ongelma on ohi. Siihen pyritään kuitenkin löytämään ratkaisu ennen ensi kesää, yhtiöstä luvataan.

Lontoon liikekeskustaan nousevan rakennuksen on määrä valmistua ensi maaliskuussa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP