Valheenpaljastuskonetta voi huijata, ihmistä ei

Tiedeohjelma Prisma Studio sai testattavakseen Keskusrikospoliisille rakennettavan valheenpaljastuskoneen. Kun valehtelun treenaus ei auttanut, tiedetoimittaja Turkka Huhtala päätti kokeilla laitteen huijaamista.

Kotimaa
sormeen laitetaan anturi
Yle

Kontrollikysymykset on tehty ja laiteelle on syntynyt pohja-arvo, johon mahdollisia valheitani verrataan. Poliisiammattikorkeakoulun psykologi Jari Hyyti aloittaa tenttaamisen. Testaus ja leikki ovat ohi. Kyseessä on todellinen tilanne, jossa minua epäillään valehtelusta.

- Olitko työmatkalla 27.5. tätä vuotta YLE:n pakettiautolla?

Olin juttukeikalla Lohjalla ja ajo on merkittynä ajoneuvon ajopäiväkirjaan. Minun ei siis auta valehdella.

- Tiedätkö, että auto on nyt kyljestään vaurioitunut?

Kolme yksinkertaista temppua

Aalto-yliopiston alaisen Health Factoryn erikoistutkija Matti Linnavuo sai KRP:lta yhteydenoton. Hän oli rakentanut valheenpaljastuskoneen viihdekäyttöön. Solar Television tilasi Linnavuolta laitteen vuonna 2009 esitettyyn Totuuden Hetki –ohjelmaan. Laite oli tarkoitus hankkia valmiina Yhdysvalloista, mutta puolustushallinnon vientimääräykset estivät laitteen toimituksen Suomeen. KRP innostui Linnavuon laitteen ketteryydestä ja päätti heivata vanhan laitteistonsa museoon.

Laitteen rakentajana Linnavuo tietää myös niksit, miten sitä huijataan.

- Vippaskonsteja löytyy googlaamalla englanninkielisiltä sivuilta runsaastikin. Tavallisin temppu on kipureaktion aiheuttaminen.

Pidän pottuvarpaani alla piirustusnastaa. Kontrollikysymysten aikana painan varpaani nastaan aina kun puhun totta. Tällöin kehoni lähettää koneelle samalla tavalla voimakkaan signaalin kuin valehdellessa. Myöhemmin kun valehtelen, jätän nastan ja pottuvarpaani rauhaan. Valehtelusta saatavia mittaustuloksia on vaikea verrata kontrollikysymysten arvoihin, koska käyrästöstä ei erotu selkeitä huippuja.

Myös supistajalihaksella kuntoilu ja hengityksen tihentäminen kontrollikysymysten aikana sekoittavat tuloksia. Molemmat temput voi tehdä kameralta piilossa.

Tutkinnallista apua kyllä, oikeudellista ei

- Tiedätkö, että auton pysäköintiruudun viereisessä betonipylväässä on auton kyljestä irronnutta maalia?

Muistijälkitesteissä kysymyksilla haetaan kyllä–ei-vastauksia. Kysyttävien yksityiskohtien täytyy olla sellaisia, jotka ovat ainoastaan tekijän ja poliisin tiedossa. Siksi tiedotusvälineisiin leviävät seikkaperäiset tiedot rikoksen yksityiskohdista voivat vaikeuttaa esitutkintaa. Vaikka muistijälkitestin tulokset eivät kelpaa todisteina oikeudessa, voi tuloksista olla apu tutkintalinjan löytymisessä.

Poliisiammattikorkeakoulun psykologi Jari Hyyti luottaa yhä tehokkaisiin kuulustelutekniikoihin ja kuulustelukertomuksen syvälukuun.

- Kun muistijälkitestiä tehdään se pitää tehdä huolellisesti. Tuloksista tehtyjen päätelmien täytyy olla hyvin harkittuja. Me ei voida koskaan sanoa sadan prosentin varmuudella, että henkilö reagoi testissä juuri syyllisyyteen. Itse suhtaudun muistijälkitesteihin ristiriitaisesti.

Tulokset

Saan nyppiä anturit sormistani ja jättää kuulusteluhuoneen taakseni. Matti Linnavuo odottaa tulosten kanssa. Onnekseni hän ei suostu tulkitsemaan sitä, valehtelinko testissä, mutta käyrän muodoista hän kertoo havaintonsa.

- Alussa olleissa kontrollikysymyksissä, niissä selvästikin olet ollut reagoivinasi tai reagoinut hyvin voimakkaasti. Ajoitukset näille reaktioille eivät kuitenkaan ihan osu yhteen kysymysten kanssa. Siinä jonkun kulmakarva saattaisi nousta, joka reaktioita seuraa.

Linnavuon mukaan huijausyritykseni onnistui teoriassa, mutta käytännössä kokenut rikosylikomisario huomaisi tuloksissa epätavallista poikkeavuutta.

- Oikeassa testissä on huijauksen esto- ja huijauksen selvillesaamiskeinoja vielä lisäksi. Tämä harjoitus, mihin olet tässä valmentautunut, ei ihan mitalisijoille vielä vie.

Mikä oli totuus autovahingon suhteen?

Syytön kunnes toisin todistetaan.

Prisma Studio / Turkka Huhtala