Madeleine Albright saa Anna Lindhin muistopalkinnon

Albright on ainutlaatuinen naisjohtaja, joka innoitti Anna Lindhiä, muistosäätiö perustelee. Lindhin murhasta on pian kulunut kymmenen vuotta.

Ulkomaat
Madeleine Albright
Madeleine Albright.Phil Nijhuis / EPA

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright saa Ruotsin murhatun ulkoministerin Anna Lindhin muistosäätiön palkinnon. Palkinto luovutetaan Albrightin edustajalle Lindhin murhan kymmenvuotispäivänä ensi viikolla Tukholmassa.

Säätiön perustelujen mukaan Albright on yksi aikamme huomattavampia diplomaatteja ja ainutlaatuinen naisjohtaja. Anna Lindhille hän oli kollega, ystävä ja roolimalli, perusteluissa sanotaan.

Presidentti Bill Clintonin hallinnon ulkoministeriksi vuonna 1997 noussut Albright oli maansa ensimmäinen naispuolinen ulkoministeri. Hän toimi tehtävässä neljä vuotta. Sitä ennen hän oli työskennellyt maansa lähettiläänä YK:ssa. Nykyisin hän toimii professorina Georgetownin yliopistossa, kuten ennen poliittista uraansa.

Vuonna 2005 perustetun Anna Lindh -säätiön pyrkimyksenä on edistää kulttuurien välistä tietoa ja ymmärrystä Välimeren alueella. Säätiössä ovat mukana kaikki EU-maat sekä kymmenen Välimeren alueen maata.

Päämaja on Egyptissä, ja jokaisessa jäsenmaassa on oma kansallinen verkostonsa. Suomessa siihen kuuluu monia yliopistoja, järjestöjä ja yksityisiä henkilöitä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset