Fukushiman säteilyarvot nousivat uuteen ennätykseensä

Japanissa Fukushiman ydinvoimalalla mitattu säteily tappaisi suojaamattoman ihmisen muutamassa tunnissa.

Kuva: Japan Nuclear Regulation Authority / EPA

Japanissa Fukushiman ydinvoimalan säteilyarvot ovat nousseet uuteen ennätykseensä. Saastunutta vettä sisältävien tankkien ympäriltä on mitattu yli 2 200 millisievertiä säteilyä, mikä riittäisi tappamaan suojaamattoman ihmisen muutamissa tunneissa.

Arvot ovat nousseet yli 20 prosenttia lyhyessä ajassa, ja ovat nyt toistaiseksi korkeimmalla tasollaan. Viikonloppuna mitatut säteilyarvot olivat 1 800 millisievertiä. Japanin viranomaiset ovat vakuuttaneet, että äskettäin löydetyt "kuumat pisteet" ovat paikallisia ja ne on helppo peittää suojakilvillä.

Säteilyarvojen nousu on nostattanut jälleen uusia epäilyksiä ydinvoimalaonnettomuuden jälkitöiden onnistumisesta, myös kansainvälisessä yhteisössä. Fukushiman väliaikaisissa säiliöissä on tuhansia tonneja radioaktiivista vettä reaktoreiden jäähdyttämisen jäljiltä. Tankeista ja putkista on vuotokohtia, joista saastunutta vettä on päässyt maaperään, pohjaveteen ja edelleen mereen.

Eilen tiistaina Japanin hallitus ilmoitti myöntävänsä 47 miljardia jeniä, eli noin 360 miljoonaa euroa Fukushiman onnettomuuden siivoustöihin.

Fukushiman ydinvoimala tuhoutui maaliskuussa 2011 erittäin voimakkaassa maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa. Kyseessä on pahin ydinvoimalaonnettomuus sitten Tšernobylin onnettomuuden, joka tapahtui vuonna 1986 Neuvosto-Ukrainassa.