Näkökulma: Kajaanilla on monta valttia Microsoftille

Kajaanilla on olemassa useita valtteja, miksi tietotekniikkajätin uusi datakeskus voisi sijoittua Kajaaniin. Merkittäviä etuja ovat muun muassa ilmasto, vakaus ja turvallisuus. Heikki Rönty ja Katja Oittinen eivät pidä haittana myöskään valmista infrastruktuuria.

Näkökulmat
Renforsin rannan opastekartta.
YLE / Hanne Kinnunen

Datakeskuksen sijaintipaikkaa valittaessa yksi suurimmista valintakriteereistä on paikan vakaus. Keskuksen tulee toimia ympäri vuoden kaikkina vuorokauden aikoina ympäröivistä olosuhteista riippumatta. Siihen tarvitaan sähköä, jäähdytystä ja turvallisuutta. Myös ekologisuus on tärkeää. Ilmasto on viileä, eikä meren tuoma kosteuskaan ole haittana. Kajaani pystyy tarjoamaan kaikki ominaisuudet valmiina.

Käytännössä Kajaanin toimivuus on jo testattu. Kajaanissa aloitti vuoden 2012 lopulla CSC Datakeskus entisen paperitehtaan paikalle perustetulla yritysalueella, Renforsin Rannassa (siirryt toiseen palveluun). Samalla yritysalueella toimii myös Kajaanin Puhelinosuuskunnan Hermanni IT -datakeskus, joka tarjoaa kaupallisia pilvipalveluja.

Renforsin Ranta sijaitsee käytännössä keskellä kaupunkia, veden äärellä. Kaikki on lähellä, niin lentokentät, hotellit kuin jokapäiväiset palvelutkin.

Raskas infra on jo valmiina

Kajaani on jo valmiiksi huolehtinut alueen vesiluvan niin suureksi, että toimintaa voidaan laajentaa nykyisestä runsaasti. Supertietokoneita viilennetään jokivedellä, jonka käyttömäärään tuli runsas lisäys UPM:n toiminnan jäljiltä vuoden 2011 marraskuussa myönnetyssä vesiluvassa. Vedenkäyttölupa on jopa 142 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Tätä nykyä Renforsin Rannan yritykset (siirryt toiseen palveluun) käyttävät vettä jäähdytykseen reilusti alle puolet tuosta.

Renforsin Rannan alue saa ekologista sähköä aivan alueen vierestä Kajaaninjoen vesivoimaloista. Lisäksi Kajaanissa on valtakunnan verkossa lisäksi rengaslinjoja sähkön jakelun takaamiseksi kaikissa tilanteissa.

Renforsin Rannasta löytyi tyhjää hallitilaa valmiina uuteen käyttöön lähes 20 000 neliömetriä (siirryt toiseen palveluun) kuluvan vuoden helmikuussa. Yrityspuiston alueella on mahdollisuus tehdä lisää tilaa kymmeniä tuhansia neliömetrejä valmiiksi kaavoitetulle alueelle. Mikäli se ei riitä, Renforsin Rannan vieressä on mahdollisuus yli kahden sadan hehtaarin lisäalueeen käyttöönottoon.

Vaikka Microsoftin tarpeet olisivat suuretkin, tilanpuutteeseen Kajaanin mahdollisuudet eivät kaadu.

Kajaanin valtteihin voi lukea myös vähemmän puhutun, mutta erittäin tärkeän turvallisuustekijän, läheisen Kainuun Prikaatin. Alueen turvallisuus voidaan taata kaikissa oloissa ja sitä myös harjoitellaan.