1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Rauhallisuus tekee ampujasta mestarin: "En ole koskaan osannut jännittää"

Abiturientti Titta Pääkkönen on menestynyt Metsästäjäliiton ampumalajeissa myös miesten sarjoissa. Ruutiaseissa Pääkkönen on voittanut kultaa ja nyt hän haluaa samaa ilma-aseissa. Olympiapaikka on myös haaveissa, mutta se vaatii lajin vaihtamista.

urheilu

Sotkamon Ampujia edustava Titta Pääkkönen on lahjakas ampuja. Metsästäjäkortti hänellä on ollut 10-vuotiaasta lähtien, mutta viime aikoina Pääkkönen ei ole ehtinyt metsästää, vaikka se hänestä mukavaa olisikin.

- Ukkihan minut opetti tähän, kokeilin joskus Kuhmossa pellolla ampua kiekkoa ruutiaseilla. Pienoiskivääriäkin kokeilin, Hyrynsalmella syntynyt Pääkkönen kertoo.

Nyt hän käy lukiota Sotkamossa ja harjoittelee opintojen ohessa noin 10 tuntia viikossa.

- Kyvyt huomattiin aika pian, kun tänne tulin. Ammuin ensin tuelta ja minulle sanottiin, että on turhaa ampua pelkkiä kymppejä istualtaan, rupea seisomaan.

Selitys Pääkkösen lahjakkuuteen piilee osittain luonteessa. Hyvät hermot takaavat hyvän keskittymisen.

- En ole koskaan osannut jännittää, se on plussaa tässä. Olen niin rauhallinen ihminen, joten tämä on paras harrastus minulle.

SM-kultaa ensimmäisellä yrityksellä

Titta Pääkkönen aloitti kilpailemisen metsästysampumalajiessa muutettuaan Sotkamoon. Menestys ja kokeilunhalu vievät häntä koko ajan eteenpäin.

Pääkkönen on päihittänyt myös aikuisia miehiä, jotka ovat kilpailleet jo pidempään.

- Sattui silleen hauskasti siinä yhdessä katsastuskilpailussa, se oli sellainen cupin tapainen. Kysyin valmentajalta, että pääsenkö miesten sarjaan, kun nuoria ja naisia ei ole. Tulos oli 190 pisteen luokkaa, kun 200 pistettä on paras. Paransin aina pisteellä siitä toisesta ja voitin sen. Mukavaltahan se tuntui.

Titta Pääkkönen tähtää ilma-aseradan tauluihin.
Hanne Kinnunen / Yle

Heinäkuussa Pääkkönen osallistui ensimmäistä kertaa ruutiasesarjaan metsästysammunnan SM-kisoissa ja voitti heti kultaa luodikossa ennätystuloksella. Liikkuvissa tauluissa hän nappasi pronssia.

- Haluaisin kokea voiton myös ilma-aseissa. Pistetaso olisi hyvä saada vakiintumaan.

Kunnianhimo ajaa eteenpäin

Tulevaisuuttaan Titta Pääkkönen on miettinyt jo pitkälle. Yksi haaveista ja tavoitteista on olympialaiset, jota varten nuori ampuja tarvitsee paljon rutiinia ja erilaiset varusteet.

- Ajattelin ruveta harjoittelemaan kunnolla diopterijuttua. Teen treenipäiväkirjaa, että mulla on sitten näyttöä, että ehkä pääsisin joskus maajoukkueeseen. Pitää lisätä laukausmääriä. Tähtäinkin on erilainen, pyöreä.

Minä itse olen pahin vihollinen itselleni.

Titta Pääkkönen

Lukion hän suorittaa 3,5 vuodessa. Ylioppilastutkinnon jälkeen Titta aikoo hakea joko sairaanhoitajaopintoihin tai armeijaan.

- Armeijaankin voisi lähteä. Olen ajatellut sitä jo pidemmän aikaa, onhan se kokemus sekin. Voisin hakea tarkkuusammuntapuolelle. Onhan se vaikeaa, mutta töitä voisi saada sitä kautta. Minulla on kuitenkin niin paljon kiinnostusta tähän, niin saisin ainakin harjoitella, kertoo Pääkkönen.

Titta Pääkkönen tähtää
Hanne Kinnunen / Yle

Titta Pääkkönen tietää olevansa lahjakas ampuja. Suorituspaineet ovat hänelle tuttuja.

- Kun on kunnianhimoa, niin tietää, että pitää onnistua. Tiedän, että en saa yrittää liikaa, tai suoritus menee pilalle. Minä itse olen pahin vihollinen itselleni. Ajatukset pitää saada pois muista asioista, eikä saa romahtaa siihen, jos ensimmäinen laukaus epäonnistuu.

Lue seuraavaksi